Denník N

Rozumiem Vlhovej, že sa cítila prázdna. V mojom tíme bol Magoni ten ľudskejší, vraví Tina Mazeová

Tina Mazeová. Foto TASR - Martin Baumann.
Tina Mazeová. Foto TASR – Martin Baumann.

Práve v tíme Tiny Mazeovej sa Livio Magoni zaradil medzi trénerskú špičku.

Slovinka Tina Mazeová a Petra Vlhová mali v mnohom podobné lyžiarske cesty. Obe pochádzajú z krajín, ktoré nemajú veľké a bohaté lyžiarske federácie. A obe vyhrali veľký krištáľový glóbus s Liviom Magonim v tíme a neskôr ich viedol Mauro Pini.

Mazeová dnes sleduje lyžovanie ako televízna expertka stanice Eurosport. Spoločne s bývalou talianskou pretekárkou Francescou Marsagliovou prišli na majstrovstvá sveta do Courchevelu a Méribelu. Slovinská lyžiarka hovorí, že ju v mnohom prekvapilo, aká je práca televíznej reportérky náročná.

Denník N ju oslovil na rozhovor priamo v dejisku. Hoci mala iba krátky čas medzi jednotlivými kolami, ochotne súhlasila.

Petra Vlhová povedala, že sa po minulej sezóne cítila prázdna. Získala olympijské zlato, už tak mala v zbierke všetky úspechy, po ktorých túžila. Zažili ste aj vy niekedy niečo podobné?

Áno, takisto sa mi to stalo, nie je to nič nové, stáva sa to. Vtedy je dôležité obklopiť sa ľuďmi, ktorí vás podporia, aby ste pokračovali. Toto je vec, ktorú robí výborne Mikaela Shiffrinová a taksito ju mala výborne zvládnutú aj Lindsey Vonnová či Marcel Hirscher, oni boli neustále na vrchole, ale to je tímovou prácou.

Viem, čo to znamená pre Petru, dosiahla obrovský úspech, potom ste unavený a prázdny. Už je olympijská víťazka, nič viac neexistuje. Keď však robíte ten šport tak dlho, nechcete to všetko nechať a po zlate odísť. Rozumiem jej, viem, čo prežíva a som rada, že sa stále snaží nájsť motiváciu. Bez toho by nemohla pokračovať.

Kedy sa stalo vám, že ste sa cítili podobne prázdna?

Bolo to po mojej rekordnej sezóne, keď som vyhrala veľký krištáľový glóbus a dosiahla som 2414 bodov (Mazeová vyhrala v roku 2013 veľký glóbus s najvyšším počtom bodov v histórii – pozn. red.). Bola som potom veľmi unavená, počas sezóny som absolvovala veľmi veľa pretekov.

S mojím trénerom Andreom Massim a zároveň partnerom sa neskončila sezóna tým, že sme dojazdili preteky. Neodišli sme od seba, bolo to pre oboch veľmi intenzívne.

Potom sme museli meniť druhého trénera. Livio Magoni odišiel, povedal, že nemôže pokračovať, pretože chcel byť s rodinou, to je normálne. Poďakoval a odišiel, našla som si nového trénera, s ktorým to nebolo také dobré. Potom som v strede zimy zmenila trénera a prišiel Mauro Pini, takisto ako k Petre. Bolo veľmi ťažké nájsť tú správnu rovnováhu v tíme.

Vy dobre poznáte Livia Magoniho ako vášho bývalého trénera. Po úspešnej spolupráci s Petrou Vlhovou viedol menej úspešne Metu Hrovatovú a Katharinu Liensbergerovú. Ja som sa s ním nedávno rozprávala a povedal mi, že po tomto ho už nikto vo Svetovom pohári nebude potrebovať. Čo si myslíte, čo mu teraz prechádza hlavou?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

MS v lyžovaní

Petra Vlhová

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie