Denník N

Jeho byt sa stal najlepším slovenským interiérom. Snažím sa, aby bol každý priestor zapamätateľný, hovorí architekt Prekop

Alan Prekop. Foto N - Vladimír Šimíček
Alan Prekop. Foto N – Vladimír Šimíček

Pod vlastným menom tvorí Alan Prekop len pár rokov, no jeho realizácie už stihli zaujať aj odbornú verejnosť. Na svojom konte má nomináciu na ocenenie za architektúru CE ZA AR a dve víťazstvá v INSAID AWARDS, ocenení, v rámci ktorého hľadajú najlepšie domáce interiéry.

Prvé ocenenie získal v roku 2020, keď INSAID AWARDS štartovali. Organizátori ho oslovili, aby sa prihlásil so svojím bytom, ktorý si na začiatku pandémie zrekonštruoval s partiou kamarátov. Byt s otvorenou dispozíciou zaujal aj netradičným kruhovým priehľadom, ktorý prepája kuchyňu s obývacou izbou.

Ďalšiu výhru v súťaži aj nomináciu na CE ZA RA získal v roku 2022 za interiér kaviarne Grão. Na prevádzke, kde architekt pracoval s neveľkým rozpočtom, ocenili porotcovia „ľahkosť, odvahu a experiment“. Tie možno badať v celej jeho tvorbe.

Vlastné bývanie architekta. Foto – Nora a Jakub Čaprnka
Kaviareň Grão. Foto – Sarah Weiss

K prvým pracovným skúsenostiam dopomohla aj hudba

Architektúra nebola pre Alana Prekopa detským snom ani pragmatickým rozhodnutím. „Ocitol som sa v partii kamarátov, ktorí už boli prváci alebo druháci na architektúre, a veľmi ma zaujalo, ako sa o tom rozprávali. Začínal som vtedy štvrtý ročník gymnázia a premýšľal som, čo si vybrať. Aj vďaka tým rozhovorom som sa rozhodol, že pôjdem na architektúru,“ spomína.

Ako väčšina študentov architektúry, aj on sa popri škole pustil do praxovania v ateliéroch. Prvé skúsenosti zbieral v ateliéri Plusminus Architects, neskôr tri roky spolupracoval s Martinom Skočekom. Vzájomná spolupráca sa vyvinula vďaka hudbe. Alan sa jej roky aktívne venuje, ešte ako tínedžer spoluzaložil kapelu Purist a od roku 2017 je aj súčasťou skupiny Bad Karma Boy.

K Martinovi Skočekovi ho nasmeroval Juraj Podmanický, frontman kapely Billy Barman

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Bývanie a záhrada

Teraz najčítanejšie