Denník N

Nová taktika? Rusi skúšajú balónmi klamať ukrajinskú protivzdušnú obranu

Vieme rozoznať balóny od dronov, reagujú Ukrajinci. Viac ich trápia strely Ch-22, proti ktorým veľmi nemajú obranu.

Nie je jasné, či je to náhoda alebo sa Rusi inšpirovali. Dva týždne po tom, čo sa jednou z hlavných správ v médiách stala sága čínskeho zrejme špehovacieho balóna nad americkým územím, ktorý napokon Američania zostrelili, sa balóny začali objavovať aj na Ukrajine.

Podľa Ukrajincov ich z Ruska a Bieloruska poslali po vetre Rusi, tí to zatiaľ nepotvrdili. Nie je jasné, či ich nasadili aj predtým.

Môže ísť o novú taktiku Rusov, ktorí sa vďaka nim môžu pokúšať zmiasť alebo vyčerpať ukrajinskú protivzdušnú obranu. „Rusi jednoznačne menia taktiku. Chcú zahltiť náš protivzdušný systém, aby mali vyššiu šancu zasiahnuť infraštruktúru,“ povedal pre AP poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

Nad Dniprom aj Kyjivom

Prvýkrát hlásili Ukrajinci balóny vo svojom vzdušnom priestore v nedeľu, keď ich spozorovali nad mestom Dnipro. Nie je jasné, či a koľko z nich vtedy zostrelili.

Ďalších šesť balónov sa objavilo v stredu aj na nebi nad Kyjivom. Tu už ukrajinské vzdušné sily tvrdili, že väčšinu z nich zničili.

Sú úplne iné než 60-metrový čínsky balón, ktorý preletel Spojené štáty s nákladom s veľkosťou ako menšie prúdové lietadlo. Ruské balóny podľa hovorcu ukrajinských vzdušných síl plukovníka Jurija Ihnata boli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie