Denník N

Z poslaneckého asistenta Republiky je hviezda Facebooku. Oslavovanie Tisa nezaberalo, teraz šíri Putinove prejavy

Vľavo: Asistent poslanca Miroslava Urbana ešte v tričku ĽSNS, Vpravo: otitulkovaný prejav Putina k výročiu stalingradskej bitky bol jedným z jeho najúspešnejších príspevkov.
Vľavo: Asistent poslanca Miroslava Urbana ešte v tričku ĽSNS, Vpravo: otitulkovaný prejav Putina k výročiu stalingradskej bitky bol jedným z jeho najúspešnejších príspevkov.

Málo známy poslanecký asistent Tomáš Špaček mal v januári na Facebooku lepšie čísla než väčšina slovenských politikov. Keď prirovnával partizánov z druhej svetovej vojny k teroristom, ešte málokoho zaujímal. To sa zmenilo, keď začal zdieľať tú najtvrdšiu kremeľskú propagandu.

Vraždenie civilistov v ukrajinskom meste Buča potvrdili zahraniční novinári, organizácia Human Rights Watch aj OSN. Úrad vysokého komisára pre ľudské práva zdokumentoval, že v čase, keď toto mesto kontrolovala ruská armáda, bolo zavraždených minimálne 73 obyvateľov vrátane troch detí.

Aj reportéri českého Deníka N sa po oslobodení mesta rozprávali so svedkami, ktorí opisovali vraždenie ruskými vojakmi. „Priviezli troch mužov, mali zviazané ruky. A zaviedli ich tam k tej jame,“ ukazoval reportérom Oleg, ktorého nezabili zrejme vďaka tomu, že mal pri sebe pravoslávny svätý obrázok.

Desaťtisíce Slovákov si však v posledných dvoch týždňoch mohli na Facebooku prečítať, že „ruská masová vražda v Buči je podvod“.

Takto im to na svojom profile napísal donedávna neznámy člen ĽSNS a neskôr Republiky Tomáš Špaček, ktorý je asistentom poslanca Miroslava Urbana. Na Facebooku sa stal jedným najaktívnejších šíriteľov prokremeľskej propagandy a v počte takzvaných interakcií sa už vyrovnal aj oveľa známejším kolegom, ako sú Milan Mazurek či Milan Uhrík.

V téme Buče uverejnil video, na ktorom bývalý americký vojenský prokurátor Richard Black hovorí, že vraždenie vraj bolo zinscenované. Dôkazy nedal žiadne. Povedal len, že sa mu nezdali niektoré informácie, ktoré si prečítal na internete.

Videá s Blackom kolujú na sociálnych sieťach už niekoľko mesiacov, na ich nedôveryhodnosť upozorňovali aj zahraniční fact-checkeri. Špaček teraz urobil len to, že na svojom profile uverejnil verziu so slovenskými titulkami, ktorá následne nazbierala takmer 5000 zdieľaní.

Jedno z najúspešnejších Špačkových videí za február: spochybňovanie ruských zločinov v Buči.

Šampión proputinských videí

Príbeh 26-ročného Tomáša Špačka je príbehom, ako jednoducho dokáže takmer neznámy a doteraz aj neúspešný politik vyniknúť na sociálnych sieťach. Stačí mu len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Hoaxy a propaganda

Republika

Slovensko

Teraz najčítanejšie