Denník N

Lyžovať pred či za dieťaťom? Ako si vybrať miesto na oddych? Odborník radí, ako na čo najbezpečnejšiu jazdu

Foto – Peter Kováč
Foto – Peter Kováč

Uplynulý piatok prišlo v lyžiarskom stredisku vo Veľkej Rači k tragickej udalosti. Zrážku s iným lyžiarom neprežil 8-ročný chlapec, stalo sa tak napriek rýchlemu zásahu Horskej záchrannej služby a následnému transportu do nemocnice pomocou vrtuľníka. Prípad už rieši polícia, voči lyžiarovi, ktorý kolíziu spôsobil, začala trestné stíhanie.

Martin Belás, vedúci Katedry športov v prírode a plávania na Fakulte telesnej výchovy a športu UK v Bratislave, ktorý je sám skúseným lyžiarom a inštruktorom zjazdového lyžovania, v rozhovore radí, na čo by si lyžiari, rodičia aj ich deti mali dať pozor, aby bolo lyžovanie bezpečné. Dočítate sa:

  • ako ochrániť dieťa pri lyžovaní;
  • ako odhadnúť náročnosť svahu a podkladu;
  • ako vybrať miesto oddychu a ako správne zastaviť;
  • čo zohľadniť pri výbere a nastavení lyží;
  • ako vybrať bezpečné okuliare;
  • ako jazdiť, keď sa vytvoria bubny.

Chodíte sa s deťmi lyžovať? Ak áno, nebojíte sa?

Áno, mám sedemročného syna. Priznám sa, že vo veľkých strediskách je to z môjho pohľadu problém, pretože lyžiari jazdia veľmi rýchlo, nie vždy majú jazdu pod kontrolou. Tým najzraniteľnejším článkom je potom malé dieťa. S veľkými strediskami preto mám určitý problém.

V menších je to iné, ale aj tu treba byť opatrný. Zjazdové lyžovanie sa za posledných 25 rokov výrazne zmenilo, na upravených svahoch často s umelým snehom a navyše na carvingových lyžiach možno dosiahnuť neporovnateľne vyššie rýchlosti v porovnaní s minulosťou. Dieťa je malé, neobratné, pomalé. Preto sa obávam.

Čo robíte pre to, aby bolo dieťa v bezpečí?

V prvom rade sa snažím naučiť deti jazdiť bezpečne, čo znamená, že majú mať jazdu pod kontrolou a nestane sa im, že pôjdu nekontrolovane dole svahom. Takisto sa snažím jazdiť vždy za nimi, aby lyžiar, ktorý ide zvrchu, videl dospelú osobu.

Optimálny model je taký, že niekto dospelý ide vpredu a iný vzadu, čo deťom vytvára akýsi ochranný val.

Samozrejmosťou sú reflexné prvky. Nemusíme hneď jazdiť v reflexných vestách a podobne, ale minimálne by oblečenie malo mať výrazné farby, aby boli deti viditeľné.

Predpokladám, že prilba je samozrejmosťou. Odporúčate aj iné chrániče?

Podľa Bieleho kódexu, ktorý vytvorila Medzinárodná lyžiarska asociácia FIS pre bezpečnosť na zjazdovkách, je do 15 rokov prilba povinná. Okrem nej sa dajú použiť aj iné ochranné prvky – napríklad chránič chrbtice. Niektorí rodičia používajú aj chrániče lakťov či holenných kostí, ale to sa mi pri lyžovaní už zdá trochu zbytočné.

Ako odhadnúť náročnosť svahu, na ktorý už dieťa môže ísť?

V prvom rade je dôležité, aby nebol extrémne strmý, pretože veľký sklon sťažuje rotáciu lyží aj zmenu smeru. Lyžiar tak oveľa ľahšie prestane mať lyže pod kontrolou.

A po druhé, deti majú problém s hlbokým snehom. S terénnymi nerovnosťami si vedia poradiť, ale čerstvo napadaný alebo mokrý a hlbší sneh robí deťom problémy aj na relatívne miernejších svahoch.

Čo sa týka strmosti, zjazdovky sú rozdelené podľa náročnosti od modrej cez červenú po čiernu farbu. Modré a do určitej miery aj červené zjazdovky by mali byť v poriadku, ale na zjazdovku vyznačenú čiernou farbou by som deti do 10 možno 11 rokov neposielal.

Je nejaký spôsob, ako predchádzať tomu, aby dieťa zranil iný lyžiar, ktorý príde dieťaťu od chrbta?

Ak chcete deti učiť, tak je lepšie, ak idete

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Radíme športovcom

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie