Denník N

Ak Rusom vezmete impérium a armádu, zostane im len život v bahne a vo výkaloch, hovorí ukrajinský šéfredaktor

Vitalij Syč. Foto N – Vladimír Šimíček
Vitalij Syč. Foto N – Vladimír Šimíček

Vitalija Syča som prvýkrát pozoroval pri práci pred štyrmi rokmi a môj prvý dojem bol, akoby bol myslením o pol kroka pred všetkými ostatnými ľuďmi v miestnosti: kým my sme boli v polovici snahy sformulovať otázku, on už mal v hlave odpoveď a uvažoval, ako problém vysvetliť.

Jeden z najvplyvnejších ukrajinských novinárov vedie web a rozhlasovú stanicu NV, momentálne sa pokúša obnoviť aj vydávanie časopisu, ktorého distribúciu zastavila pred rokom ruská invázia.

V jeho kancelárii v redakcii NV v Kyjive sme hovorili aj o tom,

  • prečo v prípade, že Ukrajina nevstúpi do NATO, sa musí zmilitarizovať ako Izrael,
  • ako hodnotí vzťah Slovenska k Ukrajine,
  • prečo v máji Kremeľ zistí, že ďalej viesť vojnu nedokáže,
  • čo ukradli ruskí vojaci z jeho domu.

V úvodníku začiatkom tohto roka ste napísali, že ruská vojna proti Ukrajine by sa mohla skončiť tento rok. Prečo si to myslíte?

Myslím, že kombinácia rôznych druhov tlaku na Moskvu by mohla vyvrcholiť niekedy v máji. Prišli o príjmy z ropy a plynu. Nahlas hovoria, že sankcie nie sú dôležité a nefungujú, čo znamená, že sú dôležité a fungujú. Preto o tom hovoria. Nechcú ďalšie sankcie.

Po prvé, ruská ekonomika je vo voľnom páde. Príjmy zo surovín klesli skoro o polovicu. A výdavky vzhľadom na vojnu stúpli o 60 percent. Povedali by ste si, že je to taká veľká krajina, že môže ľahko viesť vojnu proti Ukrajine. Ale v skutočnosti začínajú mať problémy a tento mesiac je pravdepodobne prvý, keď si povedali, že to začína byť vážne.

Majú rezervný fond, odkiaľ čerpajú, ale ak prídu ešte štyri takéto mesiace, tak bude kompletne po rezervách.

Navyše majú pokles 30 % vo výbere spotrebných daní. Je to dominový efekt. Ak ropa tvorí polovicu ekonomiky a prúdi z nej menej peňazí, ľudia majú sami menej peňazí a míňajú menej. Takže niekedy okolo mája, ak zostal v Kremli ešte nejaký racionálny človek, tak si uvedomí, že ďalších šesť takýchto mesiacov by zvládli ťažko.

Po druhé, možno som príliš optimistický, ale zdá sa, že ani Čína a India už túto vojnu nepodporujú. Nie je to krátka víťazná vojna, akú chceli. A začínajú to dávať najavo.

Po tretie, myslím, že v Rusku rastie nespokojnosť medzi ľudom. Vidíme to na prieskumoch verejnej mienky, ktoré sa aj v autoritárskom štáte stále dajú robiť. Ešte v lete bolo za pokračovanie vojny dvakrát toľko ľudí ako za jej ukončenie. Potom prišla mobilizácia, keď sa z divákov stali vojaci, a pomer sa okamžite otočil. Je to niečo iné pozerať sa na vojnu v televízii a sám sa na nej zúčastniť.

Hovoríte, že niekedy v máji racionálni ľudia v Kremli uvidia, že ďalej sa nedá takto pokračovať. Nie je celá vojna dôkaz, že tam racionálni lídri nie sú?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie