Denník N

Legenda Ajaxu Sjaak Swart: Keď Cruijff meškal, tréner ho poslal domov. Trnava bola proti nám fantastická

Špeciálne vydanie rubriky Ofsajd.

Ak chcete pochopiť históriu Ajaxu Amsterdam, stačí počúvať Sjaaka Swarta.

Swart má dnes 84 rokov, ale v klube je od svojich desiatich. Videl najväčšie úspechy a hral s tými najväčšími hviezdami vrátane jeho veľkého kamaráta Johana Cruijffa, jedného z najlepších futbalistov v histórii.

Aj sám Swart však bol obrovskou ikonou. Odohral zaň 463 oficiálnych zápasov, najviac zo všetkých v dejinách klubu. Preto ho dodnes prezývajú „Mr. Ajax“.

Patril k najväčším hviezdam tímu, ktorý zmenil históriu futbalu. Ajax na prelome 60. a 70. rokov vyhral všetko, čo sa dalo, a prišiel aj s ikonickým „totálnym futbalom“, herným štýlom založeným na ofenzíve, technike, pressingu a rýchlych a prekvapujúcich kombináciách. Bol to základ pre dnešný moderný futbal, z ktorého okrem iných vychádzala aj Barcelona pod vedením (už) trénera Cruijffa a neskôr Pepa Guardiolu.

Swart teraz svoje dni trávi aj v sídle klubu a napriek veku stále hráva futbal. Stretávame sa pri štadióne De Toekompst v tréningovom centre neďaleko hlavného štadióna Ajaxu s názvom Johan Cruijff ArenA.

Po konci kariéry pôsobil v klubovej mládeži a pomohol dostať sa do prvého tímu viacerým hráčom. O niektorých z nich hovorí ako o „svojich“. A sú to futbalisti, ktorí patrili (alebo stále patria) k najlepším v Holandsku: Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, John Heitinga, Davy Klaassen, Donny van de Beek či Maarten Stekelenburg. V mládeži pomohol aj dvom známym belgickým obrancom: Thomasovi Vermaelenovi a Tobymu Alderweireldovi.

„Mladí za mnou vždy chodili po rady, páči sa mi to,“ rozpráva. O pár minút nato sme to mohli vidieť na vlastné oči.

K stolu, pri ktorom sme robili rozhovor, prišiel mladý obranca Ajaxu Jurriën Timber, jedna z najväčších hviezd súčasného tímu. V decembri nastúpil aj v drese Holandska na MS v Katare. „Ty si futbalista?“ pýta sa ma. Keď zistil, že som novinár, zasmial sa, podal mi ruku a ukázal na Swarta, že s ním sa oplatí rozprávať.

Swart hral na pravom krídle a bol súčasťou ofenzívy, ktorá patrila k najlepším na svete: s Cruijffom, ľavým krídlom Pietom Keizerom a útočníkom Klaasom Nuningom. Existuje aj jedna slávna fotografia tohto kvarteta – a Swart ju má nastavenú ako pozadie na svojom iPhone.

Potom ukazuje ďalšiu fotografiu s Johanom Cruijffom z exhibičného zápasu pri príležitosti Swartových 70. narodenín. „Toto bol môj veľký kamarát Johan,“ komentuje. Cruijff zomrel v marci 2016. Po rozhovore sa Swart presunie k stene, na ktorej sú fotografie všetkých mužstiev v histórii Ajaxu, ktoré získali ligový titul. Dokopy ich je 36. Swarta nájdete na ôsmich z nich.

Swart si pamätá aj na dvojzápas so Spartakom Trnava v semifinále PEM. Ajax ho napokon zvládol, ale Trnava podľa neho hrala výborne.

„Spoznal som ľudí z celého sveta. Bol som so svojím priateľom v Neapole, s Diegom Maradonom. Bol to skvelý človek, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie