Denník N

Vývoj bojov (358. deň): O Zaporižžskej oblasti, ktorá je jedným z adeptov na rozhodujúcu bitku tejto vojny

Ukrajinský vojenský cintorín. Foto - TASR
Ukrajinský vojenský cintorín. Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Kde môže prísť ruský útok.
  • Kde sa Rusi boja ukrajinskej ofenzívy útoku a prečo.
  • Českí tankisti spokojne komentujú schopnosti Leoparda, prečo je to pre Ukrajinu dôležité.
  • Rusi vo štvrtok netlačili tak ako v predchádzajúcich dňoch.
  • Briti odhadujú ruské straty na 175- až 200-tisíc, z toho 40- až 60-tisíc zabitých.
  • Mapa dňa – Bachmut
  • Videá dňa – plná budova zabitých vojakov; ukrajinský zákop počas útoku; ruský útok na ukrajinskú pozíciu; ráno po prestrieľanej noci; Rusi sa polievajú studenou vodou, aby podporili vojnu, ukážky stabilizácie tankovej hlavne.

Kde môže prísť ruský útok. S blížiacim sa výročím začiatku invázie pribúdajú teórie, kde Rusi možno zaútočia. Žiadna nie je overená, spomenieme len dve.

Viacero zdrojov upozorňuje na veľkú koncentráciu ruských jednotiek pri Horlivke v Doneckej oblasti. Je to kedysi tristotisícové mesto, ktoré leží medzi Doneckom na juhu a Bachmutom na severe.

Pre Rusov, ktorí chcú ovládnuť celý Donbas, má veľký význam ako prípadný nástupný bod ofenzívy. Len necelých 20 kilometrov od Horlivky je napríklad Konstantinovka, z ktorej vedie zásobovacia trasa do Bachmutu a je aj bránou ku Kramatorsku. Okolie Horlivky je však Ukrajincami silne opevnené. Na západ od nej je napríklad známa dedinka New York. Ona rovnako ako každá obec v oblasti tvorí samostatnú pevnosť. Ak by Rusi útočili tu, čakala by ich séria pomalých a krvavých bitiek, žiadne rýchle víťazstvo. Iná teória je, že Rusi zas zaútočia na Sumy a Charkiv z vlastného územia.

Veľkou neznámou okrem toho, či a kde budú Rusi útočiť, je, s čím chcú útočiť. Americký generál vo výslužbe, pozorovateľ a komentátor vojny, vo štvrtok po ich neúspechoch vo Vuhledare a inde o ruských schopnostiach napísal: „Rusi nie sú zle vycvičení, zle vedení a nedostatočne vybavení. Oni sú nevycvičení, bez vedenia a zle vybavení. A nič z toho nemôžu zmeniť.“

Kde sa Rusi boja ukrajinského útoku a prečo. Navyše existuje úplne iný región, ktorý síce nie je častou témou, ale už dlho sa o ňom hovorí ako o mieste, ktoré môže rozhodnúť túto vojnu – Zaporižžská oblasť. V informáciami nabitom rozhovore Ukrajinskej Pravdy aj o nej hovorí veliteľ 45. samostatnej delostreleckej brigády Oleg Fadjuk.

Veliteľ delostrelcov opisuje činnosť jednotky od prvých dní vojny, a kým sa dostal k Zaporižžii, prezradil množstvo pozoruhodných detailov. Jeho brigáda bola záložná, a preto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie