Denník N

Šimečka, Kostolný: Samozrejme, že by voľby mali byť v júni

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prezidentka by mala vymenovať úradnícku vládu, hovoria v podcaste V redakcii Martin M. Šimečka a Matúš Kostolný.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Napriek tomu, že poslanci už schválili septembrový termín volieb, znovu vznikla debata o tom, či nemajú byť v júni, Smer predložil taký návrh. Nakoniec aj prezidentka vyhlásila, že by voľby mali byť skôr. Viacerí poslanci z koalície pripustili, že by aj zmenili názor, zatiaľ k tomu však nedošlo. Mali by byť voľby v júni?

Martin M. Šimečka: Samozrejme. Všetci vidíme, že keď to bude trvať do septembra, táto krajina sa zblázni. To sa nedá vydržať. Keď to hovoria všetci súdni ľudia, ešte aj bývalí prezidenti, keď boli u Zuzany Čaputovej, je to pomerne silný odkaz politickej garnitúre. Druhá vec je, či sa to môže podariť.

To by znamenalo, že SaS znovu zmení názor. Mali by to urobiť? Kritizovali sme ich práve preto, lebo stále menia názor.

Matúš Kostolný: Dostali sa do fázy, že zmenili názor už toľkokrát, že ďalšia otočka už nie je zásadný problém. Zásadný problém pre SaS bude, keď ešte sedem mesiacov budú v pozícii „na okrasu“, nebudú môcť nič ovplyvniť a znova a znova im budú pripomínať, že ten bordel a chaos je výsledkom toho, že sa rozhodli nezmyselne podporiť septembrový termín. SaS nemá dobré riešenie a zdá sa mi, že voľby sú čisto racionálne rozhodnutie, že tento chaos a bezvládie nemôže trvať desať mesiacov.

Šimečka: Richard Sulík sa teraz tvári ako zásadový človek, ktorý hlasuje za september a dodržiava dohody. Koľkokrát sme videli, že tam žiadne dohody neplatili? Situácia sa tak dramaticky mení, že teraz vidíme po necelom mesiaci, čo to bude za peklo do septembra. Miloš Zeman povedal tak vulgarizovane, že „iba blbec nemení názory“, respektíve, že „keď sa menia fakty, zmením svoj názor“. Teraz sa menia nielen fakty, ale celková situácia. Je evidentné, že do septembra to bude príšerné, a ak Sulík nie je schopný zmeniť názor, bude zemanovec.

Nebol by problém v tom, že hlasujú za niečo, čo navrhol Robert Fico? Ak chcú voľby v júni, nemali to navrhnúť sami?

Kostolný: Áno. Nikto im nekáže, aby hlasovali za návrh Roberta Fica. Dokonca aj Robert Fico povedal, že ustúpi, aby to mohli navrhnúť oni. Je zjavne v záujme krajiny, aby to urobili. A aj v záujme strán. Predlžovanie tohto zúfalstva im uberá šancu, že im niekto ešte niekedy bude dôverovať.

Debatu o termíne volieb vyhrotilo aj to, že Igor Matovič prišiel najprv s návrhom, aby každý, kto pôjde voliť, dostal 500 eur, a potom so znížením platu poslanca. Čo také nebezpečné sa deje? Je evidentné, že tieto návrhy neprejdú.

Kostolný: Po prvé, zamoruje to verejný priestor a ničí to politiku. Igor Matovič sa rozhodol, že všetko ide rozkopať. Neberie ohľad na nič. Nastavuje do budúcnosti trend, že v parlamente je možné navrhnúť úplne všetko. Môžeme navrhnúť, že Slovensko zmení názov, že zakáže východ Slnka. To je problém, ovplyvňuje to, ako bude politika vyzerať do budúcnosti. A druhý problém je, že to nie je len Igor Matovič, to je aj Boris Kollár a Sme rodina, ktorí navrhujú oveľa menej teatrálne a šialene, ale púšťajú žilou verejným financiám veľmi svedomito. A to máme za sebou jednu schôdzu parlamentu. Idú robiť veci, o ktorých sami vedia, že na ne nemajú peniaze.

Aj my sme písali, že obedy zadarmo sú fajn.

Kostolný: Samozrejme, písali sme, že sú fajn, už aj vtedy, keď ich rušili. Treba vedieť, že ich v nejakom bode zrušili, namiesto nich ponúkli úľavy, peniaze pre sociálne slabšie skupiny, a teraz zrazu vrátili aj obedy zadarmo a nechali aj tie úľavy. Nehovorím, že ten nástroj obedov zadarmo je zlý, sú vedecké štúdie, ktoré hovoria, že to pomáha deťom, že majú aspoň rovnaké dobré jedlo ako deti z lepších rodín. Druhá vec je rozpočet a verejné financie. Sám premiér Eduard Heger hovorí, že na to nemáme peniaze. A Igor Matovič povie, že v budúcnosti Smer toľko rozkradne, že si môžeme dovoliť čokoľvek. Keď použije túto figúru, môže na nej hocičo rozvrátiť. A to je to nebezpečné. Ten chaos a rozvrat je nebezpečný preto, lebo to definuje debatu do budúcnosti, a keď sa z politiky stane čistý cirkus, ľudia v ňu prestanú veriť. Chce si kúpiť ľudí, aby prišli voliť za 500 eur, lebo vie, že nijako inak ich už nevie presvedčiť, aby ho brali vážne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie