Denník N

High 5ive: Vermeer superstar. Výstava, akú ste ešte nevideli a asi ani neuvidíte

Detail obrazu Dievča s perlovou náušnicou od Jana Vermeera.
Detail obrazu Dievča s perlovou náušnicou od Jana Vermeera.

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Dva dni po otvorení výstavy Jana Vermeera (1632 -1675) amsterdamské Rijksmuseum zahlásilo: vypredané. Na podujatie, ktoré ledva otvorilo brány a trvá až do júna, sa už nedá dostať. 450-tisíc lístkov je preč. Inštitúcia usilovne rieši, aby aspoň nejakých záujemcov ešte dostala dnu. Maliar zo 17. storočia to prevalcoval.

V galérii sa nachádza 28 z celkovo 37 diel, ktoré po maliarovi ostali. V takomto počte sa ešte nikdy nedali vidieť. Čo k nim tak magneticky priťahuje? Je to autorova intímnosť a hra so svetlom? Je to fascinácia trvácnou a nezameniteľnou krásou? Filozofujme. A popri tom si prejdime aspoň virtuálnu prehliadku.

*

Nachádza sa v súkromnom dome a jej oficiálny názov je The Walker Library. Oveľa viac jej však sedí označenie Knižnica histórie ľudskej predstavivosti. Tak ju nazval jej zakladateľ a majiteľ Jay Walker. Úspešný americký podnikateľ a majiteľ stoviek patentov, ktorý veľkú časť majetku venoval tomu, aby sa obklopil ľudským poznaním.

Vyše 50-tisíc zväzkov kníh a nie hocijakých (aj Lutherova biblia sa nájde), originálny Sputnik či atlas, v ktorom je prvýkrát v strede Slnko a nie Zem. To všetko v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie