Denník N

Úvaha optimistu o predčasných voľbách

Aj taký cynik, akým je Robert Fico, má jednu slabinu: vrúcny vzťah k Rusku, ktorému sľúbil vernosť ako mladý komunista a zostáva mu verný aj dnes.

Väčšina Európanov (61 percent) si myslí, že Ukrajina vo vojne s Ruskom zvíťazí, a tiež si myslí, že Ukrajinci bránia nielen svoju slobodu, ale aj našu, európsku (62 percent). A dve tretiny Európanov vidia v Rusku agresora, ktorý rozpútal vojnu.

Veľký prieskum nemeckej nadácie Bertelsmann ukázal, že aj po roku sú Európania odhodlaní Ukrajine pomáhať až do víťazného konca. Slovensko do prieskumu zaradené nebolo, a hoci vieme, že podpora Ukrajiny je u nás podstatne nižšia, sme taká malá krajina, že európske postoje neovplyvníme.

Z týchto dát vyplýva jedna dôležitá vec: európske vlády majú silný mandát od občanov, aby naďalej vojensky pomáhali Ukrajine, k čomu sa teraz prihlásili aj na bezpečnostnej konferencii v Mníchove. Toto je veľká geopolitická prehra ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorej dôsledkom je politická aj ekonomická izolácia Ruska od Západu, ešte pred rokom úplne nepredstaviteľná.

Táto izolácia môže trvať desaťročia bez ohľadu na výsledok vojny. Aj preto, lebo samotné Rusko sa od Západu izoluje z vlastnej vôle. Putin sa ho rozhodol civilizačne aj ekonomicky presťahovať do Ázie.

Časť slovenskej spoločnosti aj politikov to stále nedokáže pochopiť, lebo Rusko je v ich mysliach prítomné ako hora, na ktorú sa každý deň pozeráte z okna. Nemôžu uveriť svojim očiam, že tam odrazu nie je, a preto sa správajú tak, ako keby tam stále bola.

Lenže ona tam už naozaj nie je. Zmenila sa na vzdialenú sopku za horizontom, ktorá dáva o sebe vedieť len dymom z jej krátera. A Robert Fico s fašistami to stále nechápu. Nemôžu tomu uveriť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie