Denník N

Pod slnkom Jany Shemesh: A vaše najlepšie roky boli kedy? 

Nikki Haley. Foto - TASR/AP
Nikki Haley. Foto – TASR/AP

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

tento týždeň uplynie rok od začiatku ruskej agresie proti Ukrajine. Vojna v susednej krajine zásadne otriasla pocitom bezpečnosti aj na Slovensku. Hoci sme už prekonali prvotný šok a väčšina ľudí intuitívne či aj cielene obmedzila príjem správ o tejto udalosti, faktom je, že veľmi blízko pri nás prichádzajú ľudia o svoje rodiny, životy, zdravie, o majetok či o budúcnosť, a to len pre chorú víziu muža z Kremľa a jeho režim.

Vojna ukázala obrovskú odvahu Ukrajincov a Ukrajiniek brániť svoju vlasť, čo si zaslúži nielen obdiv, ale aj pomoc. Akúkoľvek, aj najmenšiu, hoci len symbolickú.

Jedným z efektov vojny je aj to, že sa opäť začalo diskutovať o hraniciach občianskej odvahy, o tom, ako sa postaviť zlu a ako ho nepodporovať nečinnosťou a ignoráciou.

V profile tohto týždňa píšem o ruskej opernej dive Anne Netrebko, ktorá bola blízka Putinovi a dnes paradoxne “vyhnala” z festivalu v nemeckom Wiesbadene orchester ukrajinskej opery či protiputinovskú formáciu Pussy Riot.

Prečítať si môžete aj o tom, aké to je, keď muž v strednom veku naznačuje rovesníčke, že už patrí do starého železa, ako minister školstva škrtá v koncepcii vzťahovej a sexuálnej výchovy či aké je to byť dúhovým katolíkom.


Téma týždňa: Keď muž v strednom veku vyčíta rovesníčke, že najlepšie už má za sebou  

Americká republikánska politička, bývalá guvernérka a veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haley hlásila zámer uchádzať sa o nomináciu svojej strany na post prezidentky.

51-ročná Haley sa takisto vyjadrila, že politici nad 75 rokov by sa mali podrobiť testom mentálnej spôsobilosti. Súčasný prezident Joe Biden má 80 rokov, Donald Trump, ktorý by chcel znovu kandidovať, má 76 rokov.

Za to si, pochopiteľne, vyslúžila obvinenia z ageizmu. Lenže potom sa do debaty zapojil moderátor ranného vysielania CNN Don Lemon (56), ktorý o Haleyovej povedal, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Pod slnkom Jany Shemesh

Silné ženy

Životy žien

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie