Denník N

Heger sa pokúša o širokú koalíciu, viacerí aktéri naznačujú, že Dzurinda by mohol zostať bokom

Eduard Heger a Jaroslav Naď. Foto - TASR
Eduard Heger a Jaroslav Naď. Foto – TASR

Mikuláš Dzurinda sa zatiaľ nestal členom Modrej koalície, ktorú pred tromi týždňami predstavoval na tlačovej konferencii. Hovorí, že s kolegami čaká na zlučovací snem.

Ubehol už mesiac a pol, odkedy poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO) zverejnil na Facebooku status s názvom „Cestou spájania“, v ktorom po prvý raz naznačil svoju ambíciu spojiť stredopravé sily.

„Cieľom pre demokratov na najbližšie mesiace musí byť spolupráca,“ napísal 3. januára. Sme v druhej polovici februára, predčasné voľby sa blížia a predseda vlády konkrétnejšiu predstavu o spájaní verejne nepredstavil.

K tomu, aby sa rozhýbal, ho verejne vyzýva už aj predseda OĽaNO Igor Matovič. „Je to otázka naozaj jedného-dvoch týždňov. Treba to konečne rozseknúť,“ povedal v pondelok v Rádiu Expres.

V zákulisí rokovania pokračujú a smerujú k pokusu zostaviť širšie zoskupenie. Okrem Hegera a ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) by sa v ňom mohli objaviť aj politici Za ľudí, bývalý prezidentský kandidát Robert Mistrík či členovia Občiansko-demokratickej platformy spojenej s povereným ministrom životného prostredia Jánom Budajom.

Rokuje sa o tom, že súčasťou Hegerovho projektu by boli aj menšie strany ako Šanca či ODS, ale aj strana Spolu, nedávno premenovaná na Modrú koalíciu. Viacerí politici naznačujú, že bývalý premiér Mikuláš Dzurinda by mohol zostať bokom či

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Demokrati

Eduard Heger

Hegerova vláda

OĽaNO

Robert Mistrík

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie