Denník N

Vývoj bojov (361. deň): Rusi vraj plánujú masové nasadenie letectva, ale vojnu Putinovi nevyhrá 

Su-34. Foto - Wikipédia
Su-34. Foto – Wikipédia

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ak Rusi naozaj masovo nasadia lietadlá, bude to prejav zúfalstva, nie sily.
  • Bachmutu hrozí akútne riziko zo severu, na juhu úspešný protiútok Rusov vrátil o kúsok späť.
  • Prichádza odmäk, na nový ruský útok je už možno neskoro.
  • V Zaporižskej oblasti sa objavili vagnerovci.
  • Mapa dňa – Bachmut.
  • Videá dňa – útok na BMP z bezprostrednej blízkosti; desať minút boja z ukrajinského zákopu; ako funguje ruský laserom navádzaný granát Krasnopol.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za nedeľu 19. februára. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Ak Rusi naozaj masovo nasadia lietadlá, bude to prejav zúfalstva, nie sily. Minulý týždeň najskôr západné a po nich aj nezávislé ruské médiá informovali, že Rusko na podporu svojich neúspešných útokov nasadí vo veľkej miere svoje letectvo. Dokonca ho už vraj začalo presúvať na základne bližšie k bojisku.

Odvtedy nebadať žiadnu zvýšenú aktivitu ruských letcov. Nedá sa vylúčiť, že sa ešte len začne prejavovať. Napríklad 24. februára na prvé výročie invázie.

Ruské letectvo rovnako ako zvyšok armády si pred inváziou budovalo imidž modernej sily schopnej presadzovať vôľu Moskvy na spôsob letectiev krajín NATO. Malo byť schopné zasadzovať presné údery hlboko na nepriateľskom území.

Prvé dni invázie sa o to s čiastočným úspechom pokúsilo. Odhaduje sa, že na začiatku vojny Rusi vykonávali okolo tristo letov denne. Ako však už pred mesiacmi upozornili analytici RUSI, keď sa ukrajinská obrana rozptýlila, nepružný ruský systém velenia a nedostatočný prieskum spôsobili, že ruské letectvo zrazu nevedelo, kam má útočiť, alebo tam útočilo neskoro. Aj preto sa mu nepodarilo zničiť ukrajinskú protivzdušnú obranu.

Tvrdo na to doplatilo. Do dnešného dňa preukázateľne stratilo 72 bojových lietadiel a 77 vrtuľníkov a nad územie ovládané ukrajinskou armádou prakticky prestalo lietať. Nerobilo to preto, že by sa šetrilo, ale preto, lebo sa bálo neúmerných strát.

Podľa nezávislých ruských novinárov odvolávajúcich sa na zdroj z ruského ministerstva obrany s tým počíta aj teraz, ale je ochotné to riskovať, lebo ukrajinská protivzdušná obrana sa rýchlo vyčerpá.

Čo by ruské letectvo muselo dosiahnuť a prečo sa mu to nepodarí. Rusi v tomto štádiu vojny môžu letcov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie