Denník N

Korunného princa zachránili pred pádom. Trump so zaťom si za odmenu užívajú arabské peniaze

Donald Trump na stretnutí s Muhammadom bin Salmánom. Foto - Jabin Botsford/Washington Post
Donald Trump na stretnutí s Muhammadom bin Salmánom. Foto – Jabin Botsford/Washington Post

Píše Michael Kranish, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Začiatkom roka 2021, keď Donald Trump opustil Biely dom, on a jeho zať a zároveň hlavný poradca Jared Kushner čelili bezprecedentnej obchodnej výzve. Tržby z Trumpových nehnuteľností počas jeho prezidentovania prudko klesli a útok jeho priaznivcov na Kapitol jeho značku ešte viac polarizoval.

Kushner, ktorého posledné obchodné dobrodružstvo sa skončilo tak, že jeho rodinná firma potrebovala pomoc vo výške 1,2 miliardy dolárov (1,1 miliardy eur), čelil ako Trumpov popredný poradca vlastným politickým dôsledkom.

Jeden spojenec však rýchlo prišiel so záchranou.

Iba deň po odchode z Bieleho domu Kushner založil firmu, ktorá sa o niekoľko mesiacov pretransformovala na súkromnú investičnú spoločnosť s aktívami vo výške 2 miliárd dolárov (1,8 miliardy eur) zo Saudskoarabského investičného fondu, ktorému predsedá saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán.

Kushnerova spoločnosť spravovala investície takým spôsobom, že nemusela zverejniť ich zdroj. Washington Post to zistil po preskúmaní doteraz neznámych detailov formulárov Komisie pre cenné papiere a burzy. Odborníci tvrdia, že Kushnerovo podnikanie využívalo bežnú stratégiu, ktorá umožňuje mnohým investičným spoločnostiam vyhnúť sa transparentnosti v súvislosti so zdrojmi financovania.

Rok po konci vo funkcii prezidenta začali Trumpove golfové ihriská hostiť turnaje LIV Golf – profesionálnej súťaže dotovanej saudskoarabským investičným fondom. Okrem toho rodinná firma bývalého prezidenta Trump Organization uzavrela dohodu so saudskoarabskou realitnou spoločnosťou, ktorá plánuje v rámci golfového rezortu v Ománe postaviť aj Trump Hotel za štyri miliardy dolárov (3,7 miliardy eur).

Značné investície, z ktorých majú obaja muži prospech, sú dôsledkom toho, že si budovali blízke vzťahy s Muhammadom bin Salmánom, kým bol Trump ešte v úrade. Ten si Saudskú Arábiu vybral ako cieľ svojej prvej zahraničnej cesty, čím pomohol posilniť postavenie korunného princa.

Trump a Kushner princa podporili počas viacerých medzinárodných kríz a viackrát sa s ním stretli vo Washingtone či v Saudskej Arábii. Kushner za ním vycestoval aj na svoju poslednú cestu v predvečer útoku na Kapitol 6. januára 2021.

Nové podrobnosti o ich vzťahoch sa objavili v nedávno zverejnených memoároch, ako aj vo svedectvách v kongrese. Informácie nám v rozhovoroch poskytli aj niekdajší vysokopostavení predstavitelia Bieleho domu.

Medzi nové dôkazy patrí napríklad Kushnerova písomná správa o tom, ako presviedčal Trumpa, aby uprednostnil záujmy Saudskej Arábie, hoci mu to jeho najvyššie postavení poradcovia neodporúčali, a aj tvrdenia z knihy bývalého ministra zahraničných vecí, podľa ktorých Trump veril, že princ „je jeho dlžníkom“.

Nové zistenia takisto zdôrazňujú Trumpovo priznanie, že „zachránil“ Muhammada bin Salmána po zistení CIA, že princ nariadil zabitie alebo zajatie novinára a prispievateľa Washington Postu Džamála Chášukdžího.

Teraz Trump opäť kandiduje na prezidenta. Niekoľkí experti na národnú bezpečnosť a dvaja bývalí predstavitelia Bieleho domu majú obavy, že Trump a Kushner v skutočnosti využívali svoje úrady na to, aby po odchode z funkcií profitovali zo vzťahov so Saudskou Arábiou.

„Myslím si, že to brali ako jasnú príležitosť vybudovať si svoje Rolodexy (zariadenia na ukladanie obchodných kontaktných informácií – pozn. red.),“ hovorí John Bolton, ktorý bol Trumpovým poradcom pre národnú bezpečnosť. „A myslím si, že na tom pravdepodobne tvrdo pracovali, najmä Jared.“

„Prečo by sa inak mal Jared obávať o Blízky východ?“ povedal Bolton. „Úplne logickým záverom je, že to malo niečo spoločné s obchodom.“

Kushner sa odmietol vyjadriť.

Jared Kushner a saudskoarabskí úradníci. Foto – Jabin Botsford/Washington Post

Kongres si niečo také ani nevedel predstaviť

Vo svojich memoároch Breaking History Kushner nespomenul svoju novú investičnú firmu či saudskoarabský vklad do nej. Verejne sa ani nevyjadril, či sa počas Trumpovho pôsobenia v Bielom dome rozprával s bin Salmánom o ich možnej budúcej obchodnej spolupráci. Nie je ani známe, či Kushner pri výkone funkcie diskutoval s princom o obchodných dohodách.

Pod podmienkou zachovania anonymity, keďže nemá oprávnenie o týchto veciach hovoriť verejne, sa s nami zhováral bývalý člen administratívy blízky Kushnerovi.

Tvrdí, že existuje mnoho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Joe Biden

Vražda Džamála Chášukdžího

Svet

Teraz najčítanejšie