Denník N

Organizátori Za slušné Slovensko: Už nie je našou úlohou prebudiť spoločnosť, ale niečo sa stať musí

Organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko Ján Gálik, Katka Nagy Pázmány, Ivan Sýkora, Karolína Farská a Jakub Kratochvíl. Foto – N a Richard Köhler
Organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko Ján Gálik, Katka Nagy Pázmány, Ivan Sýkora, Karolína Farská a Jakub Kratochvíl. Foto – N a Richard Köhler

Pred piatimi rokmi organizovali zhromaždenia Za slušné Slovensko. Išli na hranu svojich možností a zmenilo im to životy.

Necítia sa sklamaní tým, ako to dopadlo? Ak vyhrá voľby Smer, budú znova pokračovať? Čo ešte dlhujú odkazu Jána a Martiny?

Svoj príbeh päť rokov po vražde rozpovedali organizátori bratislavských protestov Katarína Nagy Pázmány, Jakub Kratochvíl a Karolína Farská, organizátor košického protestu Ján Gálik a organizátor z Prievidze Ivan Sýkora.

„Ľudia tu sú a sú stále aktívni. Neviem si predstaviť, že by sa niečo nedialo. Neviem, kto a ani čo. Ale niečo sa bude diať. Už to však nebude pod hlavičkou Za slušné Slovensko. Prial by som si, aby to bolo citlivé. Nechcel by som, aby to boli protesty z hnevu; revolúcie, ktoré chcú rozbíjať a ničiť. Ale zhromaždenia za to, aby ľudia cítili pozitívnu zmenu v životoch,“ hovorí Jakub Kratochvíl.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Katarína Nagy Pázmány: Aký babysitting si zoženiem počas výpovede v NAKA

Bolo to vyčerpávajúce. Siahla som na hranice svojich možností. Ale aj tak prvé slovo, ktoré mi pri spomienke na prvé zhromaždenia napadá, je „správnosť“. Viete si predstaviť Slovensko ako krajinu, kde by po vražde investigatívneho novinára nevzniklo nič také? V takej krajine by som asi nechcela žiť.

Pred piatimi rokmi som bola v siedmom mesiaci tehotenstva. Keď sme išli do spoločnosti, ľudia sa môjho muža Peťa pýtali na politiku. A mňa sa pýtali, či spievam bábätku v brušku. Musím sa priznať, že ma to otravovalo.

Katarína Nagy Pázmány. foto N – Peter Kováč.

Za slušné Slovensko ovplyvnilo môj postoj k tehotenstvu. Chodila som do práce a po večeroch organizovala protesty, nepovažovala som za podstatné starať sa o svoju životosprávu pre bábätko. Chodili mi nenávistné emaily, útočili nielen na mňa, ale aj na Margarétku. Môjmu nenarodenému dieťaťu želali, aby zomrelo alebo sa narodilo postihnuté, keď má takú debilnú matku.

Protesty pokračovali aj po Margarétkinom narodení. Keď mala pol roka, bola som vypovedať v NAKA. Deň predtým som s ňou bola na babyfit cvičení. Sedeli sme tam s inými matkami v kruhu a pýtali sa nás, ako sa máme. Všetci prinášali klasické mamičkovské témy. A ja som mala v hlave, aký babysitting si zoženiem, keď pôjdem na NAKA.

Dnes cítim, že mám voči Margarétke dlh.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Vražda Jána Kuciaka

Za slušné Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie