Denník N

Pellegrini zvolal schôdzu skôr, než Kiska vrátil zákon

Foto – TASR/Dušan Hein
Foto – TASR/Dušan Hein

Aktualizované 22.20 – Je zlé, že nejakí ľudskoprávni svätuškári, ktorí ani netušia, čo to je pragmatická reálna politika, určujú tempo legislatívneho procesu na Slovensku, vyhlásil Fico.

Šéf parlamentu Peter Pellegrini predbieha rozhodnutia prezidenta. Mimoriadnu schôdzu parlamentu zvolal skôr, než mal na to formálny dôvod. Zasadnutie parlamentu sa má týkať vrátených zákonov, ktoré v čase zvolania parlamentu ešte vrátené neboli – teda kontroverzného balíka protiteroristických opatrení.

Pellegrini v piatok zvolal schôdzu na pondelok na 14.00. Jeho kancelária rozhodnutie poslala do agentúr pred jednou popoludní. „Dnes sa prezident rozhodne a pravdepodobne zákony vráti. O tom informoval predsedu Národnej rady,“ povedal o tretej popoludní šéf Kiskovho tlačového odboru Roman Krpelan.

Ak chcú veto prelomiť, musia prísť

To, že šéf parlamentu zvolal schôdzu skôr, by mohlo pomôcť poslancom Smeru prichystať sa na cestu do Bratislavy, keďže ide o posledné stretnutie nielen v tomto roku, ale zrejme aj v tomto volebnom období. Môžu si kúpiť dopredu lístky na vlak a nehrozí, že by museli ísť do práce deň pred Štedrým dňom. Poslanci, ktorí chcú veto prelomiť, na schôdzu prísť musia. Naopak, opozícia môže už sviatkovať bez prestávky.

Hovorkyňa Pellegriniho nevysvetlila, prečo zvolal schôdzu skôr, než Kiska zákony vetoval. „Prezident Andrej Kiska informoval predsedu Národnej rady Petra Pellegriniho o tom, že predmetný zákon vráti na prerokovanie do NR SR. V tomto momente sa však ešte spresňujú legislatívne návrhy a dôvody vrátenia. Zákon doručí prezident Národnej rade v pondelok ráno,“ odpovedala.

Fico prezidentovmu rozhodnutiu nerozumie

Premiér Robert Fico (Smer) avizoval, že poslanci na schôdzi parlamentu prezidentovo veto prelomia.

„Nerozumiem rozhodnutiu prezidenta vrátiť protiteroristický balíček naspäť do parlamentu. Opäť bude musieť parlament rozhodovať a je zlé, že nejakí ľudskoprávni svätuškári, ktorí ani netušia, čo to je pragmatická reálna politika, určujú tempo legislatívneho procesu na Slovensku,“ povedal Fico pre TASR v Bruseli.

Za „ľudskoprávnych svätuškárov“ označil tých, ktorí podľa neho radili prezidentovia. „Len sme stratili čas. Neexistuje, aby takéto dôležité zákony neboli opätovne schválené,“ podčiarkol Fico

Predsedovia s čudnými postupmi

Pellegrini sa už pre obavu z vetovania zákona ponáhľal na konci poslednej schôdze. Končil ju vetou, že zatiaľ nevie, že by prezident vrátil ešte nejaký zákon, tak treba rýchlo schôdzu ukončiť.

Legislatívny lapsus predviedol aj Pellegriniho predchodca Pavol Paška. Zákon totiž prepísal tak, ako sa mu to zdalo najlepšie. Keď poslanci počas prvej Ficovej schválili zmätočné znenie zákona o sociálnom poistení, pracovníkom legislatívneho odboru dal pokyn, aby sporné časti vypustili a takú verziu poslali prezidentovi na podpis. „Je to riešenie, ktoré neupravuje žiadna právna norma,“ vravel vtedy Paška.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protiteroristické zákony

Slovensko

Teraz najčítanejšie