Denník N

Už ste videli Kosmopol?

Herecký tím inscenácie Kosmopol. Foto - Lukáš Rohárik
Herecký tím inscenácie Kosmopol. Foto – Lukáš Rohárik

Jedna rodina v jednom meste a v jednom storočí, a predsa sa v nej ako v kvapke vody odráža celé univerzum a osudy, ktoré dojmú každého.

Autor je dramatik

Predstavte si, že sa prisťahujete do Banskej Štiavnice a okamžite si zamilujete jej horkosladkú vôňu zániku, cítiac, že udržiavať tie nádherné budovy v dobrom stave je projekt sizyfovskejší než Sizyfos sám. Predstavte si, že ste tri priateľky a začnete tu robiť divadlo, a ako Štiavnicu a jej obyvateľov dôvernejšie spoznávate, napíšete hru o nich a dvadsiatom storočí a píšete ju rok.

Predstavte si, že to celé robíte z nadšenia a popri tom sa vám narodia deti a vy chcete skĺbiť rodinu a zároveň aj skúšať divadlo. Oslovíte hercov, ktorí sú ochotní sem prísť na mesiac, a v starom meštianskom dome s nimi pripravíte Kosmopol od slova „kozmopolitná“, lebo takou bývala mnohonárodnostná maďarská, nemecká, jidiš a slovenská Štiavnica.

Postupne sa obklopíte tímom dobrovoľníkov a zháňate po povalách, štiavnicky „padlášoch“, starý nábytok a reštaurujete ho, prešívate dobové kostýmy, leštíte zrkadlá, požičiavate si knihy, rádiá, kreslá, len to zubárske kúpite na inzerát, lebo hlavný hrdina vašej hry je stomatológ a vy hráte príbeh o jeho mame, manželke, deťoch, slúžke a známych tak, ako ho žili od roku 1918 do roku 1968. Predstavte si, vy diváci, že sa hrá naraz vo viacerých miestnostiach starého domu a vy si môžete vybrať, ktorú situáciu uvidíte, či rodinný obed za okrúhlym stolom, či Sternov obchodík, Patakyho pohrabníctvo či zubársku ambulanciu, kde domáci opravuje chrup židovskému obchodníkovi, baviac sa, že kto je to ten herr Hitler, o ktorom z Nemecka toľko počuť. Časové znamenie postupne oznamuje nielen tridsiate roky, ale aj vojnu, Povstanie, oslobodenie, zatýkanie v päťdesiatych a vás čoraz viac vťahujú osudy rodiny, ktorej mŕtvi členovia odchádzajú spoza veľkého rámu sledovať, ako sa darí ich drahým.

Jedna rodina v jednom meste a v jednom storočí, a predsa sa v nej ako v kvapke vody odráža celé univerzum a osudy, ktoré dojmú každého. O hre od tvorcov a o osobných dejinách mesta zo spomienok pamätníkov si môžete všetko prečítať aj v nedávno vydanej knihe Kosmopol.

Predstavte si, že aby mohol vzniknúť tento trojhodinový zážitok, kde sa ani chvíľu nenudíte, musel celý tím nanosiť do prenajatého domu nábytok, koberce, knihy a časopisy, ktoré sa v každej epoche menia za dobovo aktuálne a vy ako divák si v nich môžete listovať – a toto všetko po mesiaci hrania treba opäť odniesť do skladu, čo ako divadelník považujem za logistický zázrak.

A predstavte si, že všetci herci, nielen hlavné, ale aj menšie postavy, hrajú autenticky a disciplinovane aj vtedy, keď sedíte desať centimetrov od nich na pohovke, pretože vás nevidia, nemôžu – ste predsa duchovia z budúcnosti, ktorí strojom času prišli na návštevu.

Kosmopol sa hrá už tretí rok a už-už sa zdalo, že nenájde prostriedky na ďalšie reprízy, ale podarilo sa, a tak aj toto leto v Banskej Štiavnici znovu uvidím, a môžete aj vy, tento – nikomu svoj názor nevnucujem – divadelný počin desaťročia na Slovensku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie