Denník N

Politológ Nociar: Typický liberálny fašista je Milan Mazurek

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Republika má koaličný potenciál, na rozdiel od Kotlebovej ĽSNS, ktorá má len vydieračský, hovorí odborník na krajnú pravicu Tomáš Nociar.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Poslanci okolo Tomáša Tarabu nie sú fašisti, skôr kolaboranti, hovorí odborník na krajnú pravicu Tomáš Nociar.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • prečo je podľa neho Sme rodina krajne pravicová strana;
  • či je možné, že sa pred voľbami spojí ĽSNS a Uhríkova Republika;
  • či je liberálny fašizmus nový politický smer;
  • ako naňho vplýval manifest vraha zo Zámockej ulice;
  • či má Igor Matovič na adresu LGBTI ľudí extrémistické výroky.

Aké krajne pravicové subjekty máme aktuálne na Slovensku? 

Začal by som obšírnejšie, aj z geografického a historického hľadiska. Vo svojom výskume sa špecializujem na ideológiu relevantných krajne pravicových strán. Krajne pravicových strán máme na Slovensku požehnane. Medzi rokmi 2016 až 2020 sme mali tri krajne pravicové strany v parlamente, čo je svetový unikát.

Ktoré tri strany?

Kotlebova ĽSNS, SNS a možno to niektorých prekvapí, ale aj Sme rodina.

Prečo je Sme rodina podľa vás krajne pravicová strana?

Sme rodina je fascinujúci príklad krajne pravicovej strany. Pôvodne som nad ňou ako nad krajne pravicou nerozmýšľal, skôr som o nej uvažoval ako o populistickej strane. No čistý populizmus sa na politickej scéne nachádza veľmi málokedy. Populizmus je v rámci teórie ideológie charakterizovaný ako takzvaná zúžená ideológia – znamená to, že reflektuje len obmedzený počet tém. V prípade populizmu je to vzťah elít a ľudu, demokratický deficit, korupcia a podobne. Na to, aby fungoval a reflektoval iné témy, musí mať takzvanú hostiteľskú ideológiu. Väčšinou sa teda populizmus pripája k nejakej forme socializmu alebo k pravicovej ideológii – podľa toho rozlišujeme pravicový a ľavicový populizmus.

Prvotný impulz bol, keď som pred eurovoľbami videl Borisa Kollára a ďalších predstaviteľov strany kooperovať s najtypickejšími predstaviteľmi takzvanej populistickej radikálnej pravice v Európe – s Marine Le Pen z Národného zhromaždenia, Matteom Salvinim z talianskej Ligy a v tom čase rakúskym lídrom FPÖ Heinzom-Christianom Strachem. Vtedy som si povedal, že by bolo zaujímavé pozrieť sa na ideológiu hnutia Sme rodina.

V čom konkrétne teda vidíte, že je Sme rodina krajne pravicová strana?

Z analýzy mi vyšlo, že sú veľmi špecifický typ krajnej pravice preto, lebo krajne pravicové strany majú ideologické jadro tvorené z istých foriem konceptov. Najtypickejší znakom krajnej pravice je nativizmus, teda xenofóbny ultranacionalizmus, ktorý je dopĺňaný autoritárstvom – to sa prejavuje vo forme politiky práva, poriadku a populizmom. To je agenda, ktorá rozlišuje spoločnosť na skorumpované elity a cnostný ľud. Pri Sme rodina je fascinujúce, že sú v prvom rade populisti a až potom sú autoritári a nativisti. Keď Boris Kollár

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

Republika

Rozhovory

Útok na Zámockej

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie