Denník N

Čo nás týchto päť rokov naučilo

Zhromaždenie Za slušné Slovensko päť rokov od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Foto N - Tomáš Benedikovič
Zhromaždenie Za slušné Slovensko päť rokov od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Foto N – Tomáš Benedikovič

Čas by mal mierniť zármutok, ale ako má prísť úľava, keď takmer všetko, čo sa v tejto krajine udialo od vraždy Martiny a Jána, nás k nemu každý deň neodbytne vracia?

Vrahovia sú vo väzení, ale tvorcovia zločinného systému sú na slobode a sľubujú jeho návrat, ak sa dostanú opäť k moci.

A tí, ktorí sľubovali spravodlivosť, priviedli svojím vládnutím krajinu do morálneho chaosu.

Ako má prísť úľava, keď sú spoločným nepriateľom mnohých politikov opäť novinári?

Ak sme mali nejakú útechu v tom, že demonštrácie Za slušné Slovensko zmenia krajinu k lepšiemu, tak táto útecha sa vytratila.

Každý ďalší deň nám, naopak, pripomína, že časť spoločnosti a aj mnohí politici v skutočnosti oslavujú lož, násilie a vraždy – u nás doma aj na Ukrajine.

Čo nás týchto päť rokov naučilo? Že nemôžeme očakávať príchod útechy a nádeje zvonku, my si ich musíme vyvzdorovať vlastnými silami. Že zármutok je a bude každodennou súčasťou našich životov, ale že sa musíme naučiť čerpať z neho energiu. Ján a Martina si nezaslúžia našu slabosť.

Tých päť rokov nás naučilo, že krutosť a zloba mnohých ľudí je väčšia, než sme si vôbec dokázali predstaviť. Ale jedinou našou správnou odpoveďou je solidarita ľudí túžiacich po spravodlivosti a slušnosti.

Lenže solidarita je solidaritou len vtedy, keď je aktívna. Solidarita je činnosť. V demokracii je pasivita zlyhaním, ktoré by nám Martina a Ján neodpustili. Oni sami boli činorodí ľudia. Spomeňte si na nich vždy, keď prepadáte beznádeji a bezradnosti.

Stojím tu a hovorím v mene svojich kolegov novinárov, ktorí kráčajú v Jánových stopách. Aj vďaka nim sa moja nádej, že s touto krajinou to napokon dobre dopadne, za tých päť rokov ešte upevnila.

Kedy sa to stane, neviem. Ale konajme všetci tak, aby sa táto nádej nevytratila. Pretože ako povedal Václav Havel: „Nádej nie je presvedčenie, že niečo dobre dopadne, ale istota, že má niečo zmysel – bez ohľadu na to, ako to dopadne.“

Text zaznel na zhromaždení pri príležitosti piateho výročia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie