Denník N

Jozef Kuciak na zhromaždení Za slušné Slovensko: Čas prešiel, bolesť zmenila podobu, ale zostáva

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prejav Jozefa Kuciaka, ktorý odznel vo viacerých mestách na zhromaždeniach Za slušné Slovensko.

Najskôr by som vám všetkým, ktorí ste sa tu zišli, chcel vysloviť veľké ďakujem. V mene našej rodiny aj rodiny Martinky Kušnírovej.

Ďakujeme, že ste tu, že ste to nevzdali. Ani po tom všetkom, čo sa okolo nás deje. Všetkým nám záleží na tom, aby bolo Slovensko naozaj slušné, a v tejto snahe nemôžeme prestať, aj keď sa nám to zdá niekedy až beznádejné. Stálo nás na námestiach veľa, veľa slušných ľudí túžiacich po spravodlivosti. A aj keď nás postupne z námestí ubúdalo, stále verím a dúfam, že nás je viac ako zla.

Je smutné, že tí, čo spôsobili, že sa nám niečo také mohlo stať, sa znova derú k vláde. Ich taktika všetko zahmlievať, šíriť hoaxy o spolupráci so SIS a západnými tajnými službami, žiaľ, našla odozvu u niektorých našich spoluobčanov. Učia nás nenávidieť, ale to nechceme. Preto neprestávajme bojovať, vysvetľovať, šíriť pokoj, toleranciu a spolupatričnosť so všetkými, ktorí to potrebujú. Stáli sme na námestiach, aby sme pomohli pošliapanej spravodlivosti, boju slabých proti najmocnejším. Želám si, aby to v nás zostalo a vždy sme sa za správnu vec vedeli postaviť.

Veď nemalo by záležať na tom, či je niekto socialista, konzervatívec alebo liberál. Záležať by malo na slušnosti, morálke a vzájomnej tolerancii. Rozdeľovanie spoločnosti iba nahráva niektorým politikom. Výroky ,,rozdeľuj a panuj“, ,,chlieb a hry“ vznikli ešte v starom Ríme, ale platia doteraz. Nedajme sa rozdeliť, sme jedna spoločnosť a je aj na každom jednom z nás, akú bude mať tvár.

Už päť rokov čakáme na potrestanie vinníkov vraždy našich detí. Čas prešiel, bolesť mierne zmenila podobu, ale zostáva. Spravodlivý súd a trest pre vinníkov je to minimum, čo môžeme pre naše deti získať. Ďakujeme, že od začiatku nám s tým pomáhate a ste s nami dodnes.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Za slušné Slovensko

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie