Denník N

Maskovali ju ako golfový turnaj, vedeli o nej len dvaja novinári. Ako sa zrodila Bidenova cesta do Kyjiva

Na snímke sprava americký prezident Joe Biden a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto - TASR/AP
Na snímke sprava americký prezident Joe Biden a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto – TASR/AP

V stredu sa Biden v Poľsku stretne s lídrami krajín Bukureštskej deviatky, teda aj so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Autokrati rozumejú len slovu nie, povedal v prejave v Poľsku.

Deti z Poľska a Ukrajiny si na pódiu pohmkávali pesničku kapely Coldplay a objímali sa s Joeom Bideom. Na jeho príhovor v záhradách varšavského Kráľovského zámku sa v utorok večer prišli pozrieť desaťtisíce ľudí.

Americký prezident v ňom povedal, že hoci sa Ukrajinci musia pripraviť na množstvo „trpkých dní“, Spojené štáty a spojenci im budú pomáhať až do ich víťazstva. Znova zdôraznil, že NATO je jednotnejšie ako kedykoľvek predtým.

„Pred rokom sa svet pripravoval na to, že Kyjiv padne. Práve som sa z neho vrátil a môžem vám potvrdiť, že pevne odoláva,“ vyhlásil. Narážal tým na svoju nečakanú pondelkovú návštevu Ukrajiny, ktorú jeho tím do posledných chvíľ odmietal potvrdiť.

Cesta do vojnou napadnutej krajiny bola mimoriadne riskantná, a ak ju chcel Biden uskutočniť, bol nútený rezignovať na niektoré bezpečnostné opatrenia. Do poslednej chvíle o nej vedel len úzky kruh jeho najbližších spolupracovníkov.

22-hodinová utajená cesta

Biden chcel ísť na Ukrajinu už dávno, no definitívne rozhodnutie padlo až minulý piatok. Biely dom s cieľom minimalizovať riziko z návštevy Kyjiva pristúpil k prekvapivému kroku: pár hodín pred

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Joe Biden

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie