Denník N

Ráno s NHL: Platový strop odštartoval éru hráčov „na prenájom“. Najlepší v histórii bol Hossa, Toronto straší minulosť

Marián Hossa oslavuje gól v drese Pittsburghu. Foto - AP
Marián Hossa oslavuje gól v drese Pittsburghu. Foto – AP

Dobré ráno,

zavedenie platového stropu v sezóne 2004/05 zmenilo NHL a jedným z dôsledkov sú časté výmeny hráčov, ktorých v zámorí nazývajú pojmom rental. Môžeme ho voľne preložiť ako „hráč na prenájom“.

Pred uzávierkou prestupového obdobia sú veľmi bežné výmeny hráčov, ktorí prídu do klubu na koniec základnej časti a play-off, no v lete odídu. Krátkodobé posilnenie však nie je zadarmo a kluby ním často ohrozujú svoju budúcnosť.

Naposledy išlo do rizika Toronto, ktoré dúfa, že Ryan O’Reilly bude druhým Mariánom Hossom a nie Nickom Folignom.

Hossova pármesačná zastávka v Pittsburghu v roku 2008 je podľa Athleticu úplne najvydarenejším príkladom hráča na prenájom v histórii, a to aj napriek tomu, že sa skončila finálovou prehrou s Detroitom.

Slováci v noci bodovali: Tomáš Tatar mal gól a asistenciu, Martin Fehérváry a Erik Černák asistencie.

Tatarov gól v čase 3:30:

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa každý deň venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania.


Platový strop spolu s draftovým systémom, kde si najslabší vyberajú najväčšie talenty, sa postaral o to, že v NHL sa kluby cyklicky striedajú v tom, kto je najlepší. Kým vo futbale bude aj o 5 či 10 rokov medzi najlepšími Real Madrid, Barcelona či špičkové anglické tímy, v hokeji by sa všetko malo otočiť.

Tímy, ktoré sú teraz najlepšie, by mali byť najhoršie, a naopak. Edmonton, Toronto, Tampa Bay či Colorado nie tak dávno patrili k najhorším v lige a teraz patria k špičke. O pár rokov by ich mali vymeniť Montreal, Buffalo, Chicago, Ottawa či Arizona.

Je to logické: mzdy hráčov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Ráno s NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie