Denník N

Najskôr sa Putinom nechal oklamať, teraz ho zosmiešňuje. Ako Zelenského zmenila vojna

Volodymyr Zelenskyj. Foto - TASR/AP
Volodymyr Zelenskyj. Foto – TASR/AP

Píšu Paul Sonne a David L. Stern, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Krátko po tom, ako Rusko pred rokom začalo inváziu na Ukrajinu, sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocitol v bezpečnostnej miestnosti pod vládnou budovou v Kyjive a telefonoval s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom.

V miestnosti sa nachádzal aj Andrij Sybiha, zástupca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie. Sybiha opisuje, že Lukašenko, jeden z kľúčových spojencov Kremľa, pozval delegáciu ukrajinských predstaviteľov do Minska rokovať o ukončení vojny, ktorú Rusko rozpútalo len tri dni predtým.

Zelenského pozvanie na rokovanie rozhorčilo. Spomenul si na rozhovory súvisiace s konfliktom na východe Ukrajiny, známe ako Prvá minská dohoda a Druhá minská dohoda, ktoré sa konali v hlavnom meste Bieloruska v rokoch 2014 a 2015. Kyjiv v rámci nich musel urobiť voči Kremľu ústupky pod hrozbou strát na bojisku.

„Nebude už žiadny Minsk,“ povedal Zelenskyj podľa Sybihu. „Žiadny tretí Minsk.“

Zelenského odmietnutie účasti na ďalších minských rokovaniach – napriek tomu, že na Kyjiv postupovali ruské útočné helikoptéry, stíhačky a tanky – ukázalo, že ukrajinský líder tvárou v tvár Putinovej hrozbe nadobúda vnútornú silu a presvedčenie.

Tento proces sa začal niekoľko mesiacov pred inváziou a začiatok vojny ho len urýchlil.

Bývalý komik, z ktorého sa stal prezident, odmietol možnosti utiecť do bezpečia a ukázal sa ako oveľa tvrdší protivník, než Moskva očakávala. Zelenskyj si aj vďaka tomu vybudoval reputáciu ostrieľaného vojnového lídra.

„Samozrejme, že všetkých nás to zmenilo, vrátane prezidenta,“ hovorí Andrij Jermak, vedúci prezidentskej kancelárie. „Skúšky, ktorým čelí počas svojho funkčného obdobia, človeka nemôžu nezmeniť. Či sa stal tvrdším človekom? Samozrejme, že áno. Či sa stal silnejším? V mojich očiach bol vždy silný.“

Zelenského vnútorný zápas

Za posledný rok si Zelenskyj získal celosvetové uznanie. Vystupuje ako drzé svedomie západných demokracií, keď presadzuje dodávky čo najväčšieho množstva zbraní na posilnenie ukrajinských síl.

S dôvtipom profesionálneho zabávača predniesol stovky prejavov, v ktorých vojnu opísal ako manichejský súboj medzi demokraciou a autokraciou, slobodou a tyraniou či férovosťou a nespravodlivosťou. A naposledy na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii ako súboj Dávida s Goliášom.

V roztržitom západnom svete sa mu podarilo udržať ukrajinský boj proti Rusku v centre pozornosti.

Za ten čas sa samotný Zelenskyj zmenil a stal sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie