Denník N

Kauza Mýtnik: Brhel mladší sa nečakane priznal k tomu, že si delili zisky so Suchobom

Jozef Brhel starší a Jozef Brhel mladší na súde v kauze Mýtnik. Foto N - Vladimír Šimíček
Jozef Brhel starší a Jozef Brhel mladší na súde v kauze Mýtnik. Foto N – Vladimír Šimíček

(Aktualizované 23. 2.) Jozef Brhel mladší priznal, že spolu s Michalom Suchobom spolu brali dividendy. Suchobova firma Allexis roky profitovala na utajených tendroch na finančnej správe. Obžaloba tvrdí, že v pozadí jeho firmy boli Brhelovci.

Štyri dni trvala svedecká výpoveď kľúčového svedka kauzy Mýtnik Michala Suchobu. Počas nich čelil takmer tristo otázkam advokátov, obžalovaných i senátu.

Často zaznievalo to isté, čo nie je nová taktika obhajoby. Volá sa to skúška správnosti. Aj desaťkrát sa opýtať na to isté, či svedok bude odpovedať stále rovnako.

Suchoba týmto testom prešiel, no stalo sa niečo nečakané – obžalovaný Jozef Brhel mladší sa vlastnými otázkami na svedka priznal k niečomu, čo doposiaľ na súde verejne nezaznelo.

Prihlásil sa k tomu, že si so Suchobom delil dividendy z firmy Allexis Assets. Táto spoločnosť bola súčasťou reťazca obchodných firiem spojených so Suchobovou firmou Allexis, ktorá profitovala na utajovaných tendroch na finančnej správe.

Cez finančnú správu za vlád Smeru unikali štátu milióny eur. Obžaloba tvrdí, že Suchoba sa na zmanipulovaných tendroch dohodol s riaditeľom finančnej správy Františkom Imreczem a že v pozadí biznisu boli v skutočnosti Brhelovci.

Kauza Mýtnik je kľúčová tým, že medzi obžalovanými je Jozef Brhel starší, niekdajší poslanec HZDS označovaný najskôr za mecenáša strany Vladimíra Mečiara a potom mecenáša Smeru Roberta Fica.

Zaskočil aj sudcu

Zdalo sa, že svojím spontánnym priznaním sa k dividendám zaskočil Jozef Brhel mladší aj sudcov. Predseda senátu Ján Hrubala sa ho potom dvakrát spýtal, či naozaj teda nespochybňuje rozdelenie dividend, ako je uvedené v obžalobe.

„Nespochybňujem to,“ reagoval Brhel mladší a sudca Hrubala hneď zaprotokoval, že toto vyjadrenie vníma ako doplnenie jeho výpovede. Dovtedy nič také na súde totiž nepovedal.

Brhel mladší, rovnako ako ďalší obžalovaní, totiž

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Mýtnik

Slovensko

Teraz najčítanejšie