Denník N

Predseda SAV Šajgalík: Zachytili sme svetový trend, chceli by sme byť lídrom v strednej Európe

Predseda SAV Pavol Šajgalík. Foto - archív SAV
Predseda SAV Pavol Šajgalík. Foto – archív SAV

[25 rozhovorov o slovenskej vede v knižnej podobe – to je novinka Ako chutí tarantula? reportérky Zuzany Vitkovej.]

  • Zahraniční experti hodnotili Slovenskú akadémiu vied – ako sa inštitúcia za ostatné roky zmenila, kde sa nachádza a kam smeruje? 
  • Na to, aby SAV hrala prvú ligu, potrebuje nadkritické množstvo dobrých hráčov, vraví predseda SAV Pavol Šajgalík. „Našou úlohou je zabezpečiť ich, ale na to, aby sme ich mali, potrebujeme nadkritické množstvo zdrojov.“ Tie akadémii chýbajú, preto sa nachádza v akejsi udržiavacej fáze. „Naším najväčším problémom je, že nemáme rozvojový rozpočet,“ hovorí Šajgalík.

Testovali na SARS-CoV-2 a podieľali sa aj na vývoji nových testov. Okrem toho vedci a vedkyne z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV sekvenovali genetickú informáciu koronavírusu, čím poskytovali cenné informácie o výskyte variantov korony na našom území.

Iní vedci a vedkyne z SAV zase vypracovali manuál, ako zmierňovať protirómsky rasizmus, alebo sa zapojili do tvorby štátneho vzdelávacieho programu.

Ďalší boli súčasťou projektu Ako sa máte, Slovensko? a zbierali informácie o postojoch ľudí k očkovaniu, duševnom zdraví či dodržiavaní protipandemických opatrení.

Dobro pre spoločnosť

Slovenská akadémia vied chce ešte viac dbať na to, aby nerobila „výskum pre výskum“, a slovami Pavla Šajgalíka, predsedu SAV, veda, ktorú robia, „by sa mala pretaviť do dobra pre spoločnosť“.

Uvedený parameter – spoločenský význam – bol integrálnou súčasťou hodnotenia inštitúcie, do ktorého patrila aj kvalita výskumu a potenciál rozvoja na najbližších päť rokov.

SAV sa už na začiatku pandémie zapojila do testovania na covid, bolo to aj vďaka daru Nadácie Slovenskej sporiteľne v hodnote 500-tisíc eur. Zdroj – Facebook/SAV

„Je pre nás nesmierne dôležité pozerať sa nielen do minulosti, čo sme vyskúmali, ale najmä dopredu – kde chceme akadémiu mať,“ povedal Šajgalík a dodal: „Každá z našich inštitúcií by mala byť schopná vytypovať vedné smery, ktoré ju privedú na hranicu poznania.“

Kvalita a produktivita výskumu, spoločenský význam a rozvojový potenciál sa posudzovali za roky 2016 až 2021 a hodnotenie vykonali zahraniční odborníci a odborníčky vrátane držiteľov ERC grantov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Slovenská akadémia vied

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie