Denník N

Ráno s NHL: Konzervatívna liečba u Slafkovského je dobrý signál. Fyzioterapeut opisuje problémy hokejistov s kolenami

Juraj Slafkovský. Foto – TASR/AP
Juraj Slafkovský. Foto – TASR/AP

Dobré ráno,

tým, že hokej je najrýchlejšia kolektívna hra na svete, u korčuľujúcich hráčov dochádza k častým zraneniam práve v dolnej časti tela. Rovnaké predčasne vyradilo z hry aj Juraja Slafkovského, pre ktorého sa nováčikovská sezóna v NHL skončila už 17. januára. Zranené koleno mu však netreba operovať a zotaviť by sa mal do troch mesiacov.

„Počas hry dochádza k veľmi rýchlym zmenám pohybu, ktoré sa dejú prevažne v 30-stupňovom ohnutí kolena, keď je kĺb najmenej stabilný,“ vysvetľuje Marcel Duda, hlavný fyzioterapeut z bratislavskej kliniky ReFit.

Tampa Bay bez Erika Černáka prehrala v NHL s Pittsburghom 3:7. Slovenský obranca vynechal stretnutie pre 2-zápasovú suspendáciu za zákrok lakťom na Kylea Okposa zo zápasu s Buffalom. Brankár Jaroslav Halák nechytal pri výhre New Yorku Rangers nad Los Angeles 5:2.

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa každý deň venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania.


Fyzioterapeut Duda má okrem veľkého množstva absolvovaných odborných kurzov aj školenia Dynamickej neuromuskulárnej stabilizácie v športe u svetoznámeho fyzioterapeuta Pavla Kolářa, ktorý sa preslávil napríklad starostlivosťou o Jaromíra Jágra.

Nevieme, s čím presne absentuje Slafkovský, ale predpokladám, že je vždy dobrá správa, pokiaľ si zranenie kolena nevyžaduje operáciu. Je to tak?

Všetko závisí od mechanizmu zranenia, no pokiaľ budeme vychádzať z dostupných štúdií, tak najčastejším zranením kolenného kĺbu v hokeji je poškodenie vnútorného kolaterálneho väzu, pri ktorom všeobecne rozlišujeme tri rôzne stupne poškodenia. Chirurgický zákrok je indikovaný lekárom iba v špecifických a nevyhnutných prípadoch. Toto zranenie sa vo veľkej väčšine prípadov rieši konzervatívnou rehabilitačnou liečbou, čo je aj Slafkovského prípad.

Mohla by sa jeho avizovaná trojmesačná absencia skrátiť? Teoreticky by v takom prípade mohol stihnúť záver základnej časti, aj keď ani jedna strana zrejme nebude chcieť uponáhľať návrat na ľad.

Doba rehabilitácie závisí od stupňa poškodenia, no môže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Radíme športovcom

Ráno s NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie