Denník N

Nikto nikoho nenapadne, je to americký hoax: Čo hovorili opoziční politici krátko pred vypuknutím vojny na Ukrajine

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pamätáte si, čo ste robili, keď sa začala vojna proti Ukrajine? Spomínate si, ako ste prežívali ráno 24. februára 2022 aj celý deň a čo vám bežalo hlavou?

Na prvé chvíle po útoku si zrejme ešte spomenú mnohí. To, čo sa dialo na Slovensku v posledných dňoch pred útokom Ruska, sa však už v množstve stále nových informácií z pamäti vytráca. Aj preto je užitočné si pripomenúť, čo krátko pred agresiou aj po nej hovorili slovenskí politici. Zaujímavé sú najmä výroky tých, čo do poslednej chvíle tvrdili, že Rusko nezaútočí.

Hokejovú radosť pokazila vojna

Aká bola teda vtedy na sklonku februára 2022 na Slovensku nálada? Po dlhých covidových mesiacoch zavládlo aj trochu radosti – Slovensko oslavovalo bronzový úspech hokejistov na zimných olympijských hrách v Pekingu. Na tých sa zúčastnil aj ruský prezident Vladimír Putin a zjavne si s rozkazom zaútočiť počkal na ich skončenie. Slováci sa tešili aj z uvoľňovania protipandemických opatrení – hoci sa variant omikron šíril rýchlo, obchody aj služby sa postupne otvárajú aj pre neočkovaných.

Opoziční politici ešte stále burcovali davy po schválení obrannej dohody s USA. Politici Smeru dokonca nechali vyvesiť bilbordy so „zoznamom vlastizradcov“, teda s koaličnými politikmi, ktorí dohodu podporili. „Zradili Slovensko! Pozvali armádu USA na Slovensko,“ oznamoval bilbord s fotografiou prezidentky Zuzany Čaputovej v popredí. Platil to Smer.

Už niekoľko hodín po vyvesení bilbordu, 24. februára 2022, vstúpila na územie susednej Ukrajiny iná armáda – ruská – a nazvala to špeciálnou operáciou.

Politici vládnych strán, prezidentka, jednotliví ministri reagovali viac-menej podobne a rýchlo – vojnu odsúdili, Rusko označili za agresora a vyjadrili podporu Ukrajine.

V komplikovanejšej pozícii boli tí opoziční politici, ktorí počas februára 2022 zosmiešňovali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Smer

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie