Denník N

Vývoj bojov (365. deň): Rok od vojny sa špekuluje, či Ukrajina už má bomby, ktoré jej ju môžu pomôcť vyhrať

Fotka, ktorá vojde do histórie. Zdroj - twitter/MilitaryLand.net
Fotka, ktorá vojde do histórie. Zdroj – twitter/MilitaryLand.net

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Začiatok invázie si pripomenieme prvou fotkou a prvým známym zabitým ukrajinským vojakom. 
  • V Mariupole tretí deň za sebou dochádzalo k výbuchom.
  • Špekuluje sa, či náhodou Ukrajinci už nemajú americké bomby s dostrelom 150 kilometrov. Ponúka sa však aj iné vysvetlenie.
  • Ukrajinci hovoria, že už dokážu strieľať ďalej za front, čo budú potrebovať počas ofenzívy.
  • Rusi tvrdia, že Ukrajinci chcú vyprovokovať útok v Podnestersku. 
  • Vagnerovci údajne obsadili ďalšiu dedinu pri Bachmute. 
  • Číslo dňa hovorí, že drvivá väčšina Ukrajincov sa nechce vzdať za mier ani časti územia.
  • Graf dňa ukazuje, že sľúbená západná pomoc bola v decembri najvyššia.
  • Na videu dňa nahnevaný lotyšský diplomat a obrana Bachmutu. 

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za štvrtok 23. februára. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Takto sa to všetko začalo. Presne pred rokom prekročili ruské jednotky ukrajinské hranice a spustili najväčšiu vojnu v Európe od druhej svetovej.

Na titulnej snímke k dnešnému vývoju bojov je záber z priemyselnej kamery na hraničnom priechode medzi Chersonskou oblasťou a okupovaným Krymom (kde pred rokom 2014 hranica nebola). Ukazuje ukrajinského pohraničníka, ktorý uteká pred prichádzajúcou ruskou armádou. Môže ísť o jednu z prvých fotiek vojny.

Na inom mieste, pri dedine Zorynivka v Luhanskej oblasti, krátko na to o 3.40 h zahynul prvý ukrajinský vojak. Ako napísal Guardian, volal sa Denys Tkač, seržant, ktorý s piatimi podriadenými hliadkoval na vojenskom checkpointe.

Keď na termovízii videli, že sa k nim blížia ruskí vojaci – a za nimi celá armáda –, rozhodli sa stiahnuť. Denysa Tkača však zasiahli guľky útočníkov, ktorých ani nevidel. Zomrel sám.

Celkovo odvtedy zahynuli ďalšie desaťtisíce ukrajinských vojakov, pravdepodobne aj desaťtisíce ukrajinských civilistov a možno už viac ako stotisíc ruských vojakov.

Vojna, ktorú rozpútal Vladimir Putin, však neprebieha tak, ako si Rusi naplánovali, a svoje vojenské ciele museli korigovať už niekoľkokrát. Stiahli sa z Kyjivskej oblasti, Chersonu, Ukrajinci ich vyhnali od Charkiva.

Ako v piatok napísalo britské ministerstvo obrany, Rusko v posledných týždňoch, zdá sa, znova zmenilo plány. Kampaň ruskej armády sa teraz podľa nich zameriava viac na degradáciu ukrajinskej armády ako na obsadenie veľkého nového územia. Kremeľ stavia na to, že vojna skôr vyčerpá Ukrajinu ako Rusko.

Či to tak bude, uvidíme. Ruská zimná ofenzíva však analytikov sklamala, dosiahli ňou len malé zisky a o vojakov a techniku prichádzajú skôr oni.

Znova sa tak postupne začína hovoriť o ukrajinskej jarnej ofenzíve. V tomto smere bude dôležité – podobne ako na jeseň –, či Ukrajinci dokážu ničiť ruské muničné sklady a veliace centrá ďaleko za frontovou líniou.

Udalosti posledných dní z Mariupola dávajú isté nádeje. Posledné tri dni v tomto meste pri Azovskom mori hlásili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie