Denník N

Maďarský veľvyslanec: Aj ja som mal na stene kancelárie mapu Uhorska a nikto to neriešil

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Bodaj by ministri zahraničných vecí EÚ a severo-atlantickej oblasti hromadne nasledovali príklad Pétera Szijjártóa v oblasti komunikácie s Ruskom, myslí si maďarský veľvyslanec Csaba Balogh.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine a niektorými témami má Robert Fico podobné alebo veľmi blízke stanoviská ako maďarská vláda, uznáva maďarský veľvyslanec Csaba Balogh, podľa ktorého konanie predsedu Smeru a expremiéra v minulosti „možno vnímať rôzne“.

Kauzu so šálom Viktora Orbána, na ktorom mal veľké Uhorsko, považuje maďarský veľvyslanec za umelé rozdúchavanie vášní – v minulosti mal aj on vo svojej kancelárii veľvyslanca mapu Uhorska z roku 1910.

Csaba Balogh sa stal veľvyslancom na Slovensku po druhýkrát, 25. januára odovzdal svoje poverovacie listiny prezidentke Zuzane Čaputovej. V rozhovore so staronovým veľvyslancom sa dočítate:

  • prečo podľa neho hovorí viacero vysokopostavených slovenských politikov o tom, že Maďarsko ohrozuje územnú celistvosť Slovenska;
  • či by bola maďarská vláda spokojná, ak by predčasné voľby vyhral Smer;
  • či si Robert Fico zaslúži úctu Maďarov;
  • či bude v predvolebnej kampani podporovať Alianciu.

Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer sa nedávno vyjadril, že ak by bol Putin úspešný na Ukrajine, Maďarsko by malo územné nároky voči Slovensku a podľa neho je táto téma aktuálna aj dnes. Má Maďarsko územné nároky voči Slovensku, respektíve malo by ich, ak by bolo Rusko úspešné na Ukrajine?

Maďarsko nemá žiadne územné nároky voči Slovensku, nemalo ich a ani ich mať nebude. Maďarský veľvyslanec akreditovaný v Slovenskej republike prichádza do tejto krajiny preto, aby budoval bilaterálne vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom. Nie je vôbec mojou úlohou reagovať alebo hodnotiť vyhlásenia ministra zahraničných vecí takéhoto charakteru, urobilo tak maďarské ministerstvo zahraničných vecí vo vzťahu k môjmu slovenskému kolegovi, ktorý je akreditovaný v Budapešti. Z mojej strany si to neželám komentovať.

Zo strany Rastislava Káčera zaznelo aj to, že v trezore má o tejto téme hrubý spravodajský spis. Čo môže byť podľa vás v tom spise?

Nemám potuchy, na to by ste sa mali opýtať pána ministra zahraničných vecí Káčera.

Na Slovensku ste ako maďarský veľvyslanec po druhýkrát. S pánom Káčerom ste obaja skúsení diplomati, máte osobný vzťah?

Akoby nie, poznáme sa veľmi dobre od čias, keď som tu pôsobil. On bol vtedy členom tímu Globsec a mali sme veľmi dobrý osobný vzťah.

Mali ste príležitosť už rokovať, odkedy ste boli druhýkrát vymenovaný?

Ešte nie. Požiadal som o stretnutie, ale zatiaľ som od pána ministra nedostal termín.

Pokúsite sa ho presvedčiť, že nevidí správne slovensko-maďarské vzťahy?

Nemyslím si, že by mal pán minister Káčer rozdielny názor o kvalite slovensko-maďarských vzťahov ako iní diplomati. Tieto vyjadrenia, ako to hodnotím ja, poskytol ako politik.

Teda podľa vás to bol odkaz aj pre slovenskú vnútornú politiku?

Toto by som nechcel hodnotiť, nie je úlohou maďarského diplomata, aby komentoval vyjadrenia politikov susedných krajín. So záujmom sledujeme vnútropolitický spor, ktorý sa v súvislosti s týmto vyjadrením vyvíja.

Nešlo o ojedinelé vyhlásenie tohto druhu zo strany najvyšších politikov na Slovensku. Predseda parlamentu Boris Kollár minulý rok povedal, že Viktor Orbán si s Vladimirom Putinom čoskoro rozparcelujú Slovensko. Prečo sa mohlo stať, že je to tak často pre slovenských politikov téma?

Dôvod tohto javu je konzistentná politika maďarskej vlády vo viacerých témach, ktoré sa nestretávajú so súhlasom európskeho mainstreamu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Rastislav Káčer

Viktor Orbán

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie