Denník N

Pred výročím invázie hral v armádnom drese. Argumenty, prečo Slováci z KHL nepatria na hokejové MS

Michal Krištof si v predvečer výročia rozpútania vojny zahral za ruský Vladivostok v drese s armádnym dizajnom. Foto - Facebook HC Admiral Vladivostok
Michal Krištof si v predvečer výročia rozpútania vojny zahral za ruský Vladivostok v drese s armádnym dizajnom. Foto – Facebook HC Admiral Vladivostok

Traja poslanci Smeru – Richard Takáč, Dušan Galis a Viliam Záhorčák – si v stredu urobili tlačovku o tom, že politici by sa nemali miešať do toho, kto sa zúčastní na olympijských hrách. A na tej istej tlačovke potom títo politici povedali, kto by sa mal zúčastniť na olympijských hrách.

Téma účasti či neúčasti športovcov na rôznych svetových podujatiach v kontexte ruskej agresie proti Ukrajine v našom verejnom priestore rezonuje a zrejme bude rezonovať čoraz viac, keďže sa blížia majstrovstvá sveta v hokeji.

Pre pripomenutie: Slovenský zväz ľadového hokeja v septembri nezakázal reprezentovať hráčom pôsobiacim v KHL, čím sa nepridal k Česku, Fínsku, Švédsku, Lotyšsku či Francúzsku, ktoré takýto zákaz prijali.

Slovensko má v KHL aktuálne osem hokejistov, čo je najvyššie číslo spomedzi relevantných európskych hokejových krajín. Potenciálnych účastníkov MS je o jedného menej, keďže brankár Július Hudáček už reprezentačnú kariéru ukončil.

V uplynulých dňoch sa začala rozvíjať debata o tom, či by Slováci z KHL na MS aj skutočne hrať mali alebo nie. V prospech toho, že by hrať mali, zo strany hráčov, hokejovej verejnosti a fanúšikov často zaznieva päť opakujúcich sa argumentov.

Na každý z nich však existujú aj protiargumenty a stojí za to si ich aspoň rozobrať.

1. „Šport by sa nemal miešať s politikou“

Toto heslo jednoducho nie je realizovateľné. Športovci a funkcionári sa často aj verejne sťažujú, že by si želali, aby ich politici a štát viac podporovali.

Tak ako to teda je? Chceme úplnú „odluku“ športu od politiky? Pretože pokiaľ by ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu prostredníctvom svojich dotácií prestalo podporovať šport, pre väčšinu slovenských športových zväzov by to nemuselo dopadnúť práve najlepšie. Šport podporujú aj ministerstvo vnútra (ŠKP), obrany (Dukla) a pôdohospodárstva (dostihy).

Šport a politika sú vzájomne previazané a inak to asi nikdy nebude. A pokiaľ ide o KHL, tá je dokonalým príkladom miešania sa športu s politikou, ktoré však už presahuje hranice vkusu a ľudských hodnôt.

Hokejisti SKA Petrohrad napríklad teraz pred výročím vojny nahrali video, v ktorom podporili „ruských obrancov“. Vo videu prehovoril aj český kapitán tímu Dmitrij Jaškin. Česi však jasne povedali, že tohto hráča v reprezentácii nechcú, nech je akokoľvek dobrý.

Mimochodom, SKA odohral vo štvrtok zápas proti Soči v dresoch a prilbách s armádnym motívom. Pre objektivitu treba dodať, že maskáčové dresy si na uctenie vojnových veteránov príležitostne obliekajú aj tímy NHL, ale vždy len na rozkorčuľovanie. A taktiež, že 23. február je v Rusku sviatkom Dňa obrancov vlasti. Od minulého roka však ide aj o predvečer výročia rozpútania vojny.

No a akú rolu v tento deň zohrali Slováci, ktorých náš zväz na rozdiel od toho českého v reprezentácii zjavne chce? To dobre vystihuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

KHL

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

NHL

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre, Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie