Denník N

Pred výročím invázie hral v armádnom drese. Argumenty, prečo Slováci z KHL nepatria na hokejové MS

Michal Krištof si v predvečer výročia rozpútania vojny zahral za ruský Vladivostok v drese s armádnym dizajnom. Foto - Facebook HC Admiral Vladivostok
Michal Krištof si v predvečer výročia rozpútania vojny zahral za ruský Vladivostok v drese s armádnym dizajnom. Foto – Facebook HC Admiral Vladivostok

Traja poslanci Smeru – Richard Takáč, Dušan Galis a Viliam Záhorčák – si v stredu urobili tlačovku o tom, že politici by sa nemali miešať do toho, kto sa zúčastní na olympijských hrách. A na tej istej tlačovke potom títo politici povedali, kto by sa mal zúčastniť na olympijských hrách.

Téma účasti či neúčasti športovcov na rôznych svetových podujatiach v kontexte ruskej agresie proti Ukrajine v našom verejnom priestore rezonuje a zrejme bude rezonovať čoraz viac, keďže sa blížia majstrovstvá sveta v hokeji.

Pre pripomenutie: Slovenský zväz ľadového hokeja v septembri nezakázal reprezentovať hráčom pôsobiacim v KHL, čím sa nepridal k Česku, Fínsku, Švédsku, Lotyšsku či Francúzsku, ktoré takýto zákaz prijali.

Slovensko má v KHL aktuálne osem hokejistov, čo je najvyššie číslo spomedzi relevantných európskych hokejových krajín. Potenciálnych účastníkov MS je o jedného menej, keďže brankár Július Hudáček už reprezentačnú kariéru ukončil.

V uplynulých dňoch sa začala rozvíjať debata o tom, či by Slováci z KHL na MS aj skutočne hrať mali alebo nie. V prospech toho, že by hrať mali, zo strany hráčov, hokejovej verejnosti a fanúšikov často zaznieva päť opakujúcich sa argumentov.

Na každý z nich však existujú aj protiargumenty a stojí za to si ich aspoň rozobrať.

1. „Šport by sa nemal miešať s politikou“

Toto heslo jednoducho nie je realizovateľné. Športovci a funkcionári sa často aj verejne sťažujú, že by si želali, aby ich politici a štát viac podporovali.

Tak ako to teda je? Chceme úplnú „odluku“ športu od politiky? Pretože pokiaľ by ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu prostredníctvom svojich dotácií prestalo podporovať šport, pre väčšinu slovenských športových zväzov by to nemuselo dopadnúť práve najlepšie. Šport podporujú aj ministerstvo vnútra (ŠKP), obrany (Dukla) a pôdohospodárstva (dostihy).

Šport a politika sú vzájomne previazané a inak to asi nikdy nebude. A pokiaľ ide o KHL, tá je dokonalým príkladom miešania sa športu s politikou, ktoré však už presahuje hranice vkusu a ľudských hodnôt.

Hokejisti SKA Petrohrad napríklad teraz pred výročím vojny nahrali video, v ktorom podporili „ruských obrancov“. Vo videu prehovoril aj český kapitán tímu Dmitrij Jaškin. Česi však jasne povedali, že tohto hráča v reprezentácii nechcú, nech je akokoľvek dobrý.

Mimochodom, SKA odohral vo štvrtok zápas proti Soči v dresoch a prilbách s armádnym motívom. Pre objektivitu treba dodať, že maskáčové dresy si na uctenie vojnových veteránov príležitostne obliekajú aj tímy NHL, ale vždy len na rozkorčuľovanie. A taktiež, že 23. február je v Rusku sviatkom Dňa obrancov vlasti. Od minulého roka však ide aj o predvečer výročia rozpútania vojny.

No a akú rolu v tento deň zohrali Slováci, ktorých náš zväz na rozdiel od toho českého v reprezentácii zjavne chce? To dobre vystihuje

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Diskuter je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Hokej

KHL

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

NHL

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre, Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie