Denník N

Prvá sa priznala, prvá spoznala trest. Sudkyňa Repáková z Kočnerovej Threemy vyšla s podmienkou

Bývalá sudkyňa Miriam Repáková si po verdikt prišla v rúšku. Foto N - Tomáš Benedikovič
Bývalá sudkyňa Miriam Repáková si po verdikt prišla v rúšku. Foto N – Tomáš Benedikovič

Miriam Repáková priznala, že na pokyn Kočnera rozhodla v prípade Technopol v prospech jeho ľudí. Vypovedala aj o ovplyvňovaní vtedajším sudcom Lindtnerom, ktorý je dnes advokátom Kaliňáka a Fica.

Po takmer troch rokoch po veľkom zatýkaní sudcov v kauze Búrka je známy prvý rozsudok. Ako prvá si verdikt vypočula dnes už bývalá sudkyňa Miriam Repáková.

Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová ju odsúdila na trojročnú podmienku a zákaz vykonávania povolania sudkyne na štyri roky. Sudcom pritom môže byť iba bezúhonný človek a nemôže sa ním stať nikto odsúdený za úmyselný trestný čin.

Zákaz môže byť poistkou, ak by sa zákon v budúcnosti menil a upravovala sa v ňom aj bezúhonnosť. Prokurátor mohol siahnuť aj po prísnejšom, teda dlhšom zákaze činnosti. To by však podľa Jána Hrivnáka zo špeciálnej prokuratúry bolo neadekvátne.

O navrhnutí peňažného trestu pre Repákovú neuvažoval. „Ziskuchtivosť v jej konaní nebola totiž preukázaná,“ dodal.

Repáková dostala trest za to, že sa pri rozhodovaní v kauze Technopol podriadila mafiánovi Marianovi Kočnerovi. Rozhodla svojvoľne a na jeho objednávku. Aj vďaka jej rozsudku sa 20-miliónového majetku spoločnosti mohli zmocniť Kočnerovi blízki ľudia.

Sabová schválila dohodu o vine a treste, ktorú Repáková uzavrela s prokurátorom špeciálnej prokuratúry pred mesiacom. Považovala ju za primeranú a spravodlivú.

Miriam Repákovú menoval za sudkyňu v roku 2010 Ivan Gašparovič. V pozadí sú vtedajší predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin a vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Foto – prezident.sk

Dnes už bývalú sudkyňu Repákovú, ktorá pôsobila na Okresnom súde Bratislava III a neskôr Bratislava I, odsúdili za ohýbanie práva. Sudkyňa Ružena Sabová dala najavo, že nemá výhrady k tomu, že prokurátor zmenil zneužitie právomoci verejného činiteľa na ohýbanie práva s miernejším trestom.

Repáková tak je nielen prvou sudkyňou z Búrky, ktorá spoznala trest, ale aj prvou sudkyňou odsúdenou na Slovensku za ohýbanie práva. Tento trestný čin schválili poslanci na jeseň 2020, pár mesiacov po zatýkaní v skorumpovanej justícii pri akcii Búrka a pár dní pred jej pokračovaním nazvaným Víchrica.

Víchrica mohla prísť aj vďaka svedectvu Repákovej.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauzy Búrka a Víchrica

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie