Denník N

Smer je za to, aby na olympiáde bolo Rusko, vraj chce spájať. Šport a vojna sa nedajú oddeliť, vravia Kučera a Marcinko

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Do letnej olympiády v Paríži zostáva menej ako rok a pol, a tak sa čoraz viac diskutuje o možnej účasti či neúčasti ruských a bieloruských športovcov. V čase, keď ruské vojská už rok vedú za podpory Bieloruska vojnu proti Ukrajine, v debate často zaznieva aj veta o tom, že politika a šport by sa nemali miešať.

Väčšinou od ľudí, ktorí sú za to, aby športovci z týchto dvoch krajín v roku 2024 na olympiáde súťažili.

„Predstavte si, ako by sa ukrajinský atlét postavil na bežeckú dráhu vedľa ruského, ktorý možno aj podporuje vojnu, možno jeho príbuzný aj bojuje a možno aj zavraždil rodinu ukrajinského športovca. Akým spôsobom je to čestný športový súboj?“ hovorí pre Denník N bývalý ukrajinský tenista Serhij Stachovskyj.

Pred vypuknutím vojny žil v Budapešti, na začiatku ruskej invázie sa pridal k ukrajinskej armáde. Je za to, aby sa ruskí a bieloruskí športovci nemohli zúčastniť na olympiáde.

„Ukrajinskí športovci sa mentálne nemôžu pripravovať, lebo sú stále pod bombovými útokmi, ukrajinská športová infraštruktúra prišla asi o 400 športovísk, ktoré zničili rakety. Mládež nemôže trénovať, nemôžu cestovať oni ani ich rodičia,“ vraví Stachovskyj.

„O akej rovnosti či morálnom práve hovoríme? To je psychologické týranie ukrajinských športovcov,“ dodáva.

Nad vetou, že šport by sa nemal miešať s politikou, sa zasmial.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie