Denník N

Štát sľubuje rodičom miesto v škôlke. Už sme ďalej, treba riešiť začlenenie všetkých detí a napríklad intolerancie na jedlo

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Petržalka a Ružinov hlásia, že už v blízkej budúcnosti sa začnú triedy v škôlkach vyprázdňovať. To neznamená, že miest v materských školách má byť menej – ale treba sa sústrediť aj na deti so špecifickými potrebami, na jasle a napríklad aj jedlo.

Vláda v stredu schválila zásadnú zmenu. Každý rodič trojročného a štvorročného dieťaťa by podľa ich návrhu mal mať právo na miesto v materskej škole. Teda ak rodič požiada o miesto, obec mu ho musí zabezpečiť.

„Musí?“ pýta sa Martina neveriacky a zdá sa jej, že to iba zle pochopila – má totiž vlastné skúsenosti so zháňaním škôlky pre svoje deti. Mnohí rodičia z Bratislavy a okolia vedia, že ak chcú dať do škôlky trojročné alebo štvorročné dieťa, musia riaditeľky obiehať a prosíkať. Napríklad ako Zuzana, ktorá si dokonca brala týždeň dovolenky iba na to, aby obiehala škôlky.

Ani to mnohým nepomohlo. Deti im nevzali a mali dve možnosti – jednu drahšiu ako druhú. Buď musel rodič ostať doma aj po skončení materskej dovolenky a rodine chýbal jeden príjem, alebo si platili za súkromnú škôlku, kde sa ceny šplhajú na viac než päťsto eur.

S Martinou sme sa rozprávali ešte pred pol rokom. Má dvoch chlapcov – jeden má štyri roky a druhý ešte len rok. Pre staršieho syna sa jej nedarilo nájsť škôlku takmer rok, hoci má trvalý pobyt v Starom Meste a jej manžel v Ružinove. Popri dvoch deťoch sa snažila vyštudovať fyzioterapiu, po nociach študovala a písala bakalársku prácu.

Nakoniec jej syna vzali do štátnej škôlky, ale nefungovalo to. Jej syn má Aspergerov syndróm, učiteľky ho nezvládali a každý druhý deň jej telefonovali, aby si poňho prišla.

Dnes je Martina v práci, staršieho syna dali do súkromnej škôlky a rovno s ním aj toho mladšieho. Martina potrebovala nastúpiť naspäť do práce, aby dokázali utiahnuť školné aj celkové náklady. Mesačne za dve deti v škôlke zaplatia 850 eur.

Čo spravia, keď v škôlkach nebude dosť miesta?

Novelu zákona ešte musí schváliť parlament, kde je podpora po páde vlády neistá. A aj keby to poslanci schválili, rodičia zmenu nepocítia ihneď. Nárok na škôlku bude zavedený postupne. Od septembra 2024 by mal platiť pre všetky štvorročné deti a o rok neskôr aj pre všetky trojročné. Rodičia teda budú mať nárok na miesto pre svoje trojročné dieťa od školského roka 2025/26.

Päťročné deti dnes musia chodiť do škôlky povinne, platí to už od septembra 2021.

Odborníci z Centra vzdelávacích analýz upozorňujú na slabiny návrhu – ministerstvo nehovorí, čo majú rodičia robiť, keď je najbližšia škôlka ďaleko alebo keď v nej nebude miesto. V niektorých krajinách zapojili aj neštátne škôlky alebo vyplácajú rodičom príspevok, aby si mohli zaplatiť súkromnú škôlku, to slovenský návrh neobsahuje, napísali experti v Školskom týždni Denníka N.

Obce teda majú dva roky na to, aby našli kapacity pre škôlkarov. Najväčší problém je v zásade na dvoch koncoch republiky – v Bratislave a okolí, a potom v Prešovskom a Košickom kraji. Najväčší počet nevybavených žiadostí je v Bratislavskom kraji, a to viac ako 9500, s veľkým odstupom nasleduje Trnavský kraj, ktorý odmietol približne 2300 žiadostí. Tieto čísla nehovoria o tom, že toľko detí sa nedostalo do škôlky – ale koľko bolo odmietnutých žiadostí; niektorí rodičia mohli žiadosť poslať aj do viacerých škôlok. Celoslovensky však materské školy odmietli prijať tisíce detí – a počet odmietnutých každý rok rastie.

Čo sa stane, keď odídu deti zo súkromných škôlok?

Obľúbenou mestskou časťou Bratislavy pre mladé rodiny je už roky Ružinov – vidno to na tom, že sa tam veľa rodín sťahuje z iných častí Slovenska a aj sa tam rodí veľa detí.

V tejto druhej najväčšej mestskej časti Bratislavy po Petržalke žije viac ako 80-tisíc ľudí. S miestami v škôlkach tam majú veľký problém. Podľa starostu Martina Chrena by sa miesta pre všetky štvorročné deti ešte dali zabezpečiť, ale na úkor mladších detí. Vlani v Ružinove chýbalo 170 miest pre trojročné deti.

Starosta Chren tvrdí, že tento rok pribudne 80 nových miest a budúci rok ďalších 100, takže teoreticky by vedeli všetky potrebné miesta doplniť. Lenže mnoho rodičov má deti v súkromných škôlkach. Chren sa obáva, že po zavedení nároku na miesto by mnohí rodičia zo súkromnej škôlky odišli, keďže za štátnu si platiť nemusia. „Namiesto desiatok miest, ktoré nám v Ružinove chýbajú dnes, nám môžu chýbať tisíce,“ dodáva Chren.

V skutočnosti rodičia, ktorí museli dať svoje deti do súkromných materských škôl, často zažívajú zásadne iné prostredie a výuku ako v štátnych škôlkach a mnohí z nich budú možno chcieť zostať v súkromných. No keďže sú drahé, tlak na umiestnenie týchto detí môže byť stále veľký.

Výrazne efektívnejšie ako v Ružinove si s nedostatkom miest v škôlkach poradili v 113-tisícovej Petržalke. Už vlani tam dokázali prijať všetky deti, pričom desiatky miest im ešte ostali voľné. Ide o najväčšiu mestskú časť na Slovensku, ktorá od roku 2010 vytvorila asi 500 miest a od roku 2018 k tomu pridala ďalších 580 miest. Starosta Ján Hrčka zatiaľ nevie povedať, či bude môcť prijať všetky deti vo veku 3 a 4 roky.

Ilustračné foto – TASR

Ako sa prispôsobiť tomu, že detí bude menej

Z rozprávania starostov možno nájsť niekoľko hlavných problémov, ktoré majú pri stavbe škôlky.

V Bratislave začína počet detí klesať. Petržalka podľa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ján Horecký

Jasle a škôlky

Rodičovstvo

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie