Denník N

Vinícius a nenávisť, z obete rasizmu sa stáva vinník. Zvláštny argument mal aj prokurátor

Vinícius Junior. Foto - TASR/AP
Vinícius Junior. Foto – TASR/AP

Real Madrid hrá dnes od 18.30 proti Atléticu Madrid.

22-ročný Vinícius Júnior patrí k najlepším futbalistom sveta. V utorok strelil dva góly na ihrisku Liverpoolu v osemfinále Ligy majstrov pri víťazstve 5:2. V minulej sezóne dal víťazný gól vo finále tejto súťaže (takisto proti Liverpoolu) a tréner Liverpoolu Jürgen Klopp o ňom hovoril ako o „legende Realu“.

Vinícius však v posledných mesiacoch nebojuje len so súpermi na ihrisku. Musí sa vyrovnať aj s rasizmom, ktorý sa stáva rozsiahlym problémom pre španielsky futbal.

Útoky na Vinícia sa opakujú a on kritizuje funkcionárov, že s tým nič nerobia. Ak sa aj jednotlivé incidenty začali vyšetrovať, viackrát sa to skončilo bez výsledku a bizarne.

Keď Real nedávno prehral na ihrisku Realu Mallorca a na Vinícia kričali ľudia z tribún, Mallorca hovorila len o „izolovanom prípade“. Pred rokom sa mu v Mallorce stalo to isté.

Niektorí fanúšikovia súperov Realu Vinícia nenávidia. Podľa viacerých vyjadrení za to môžu aj gólové oslavy brazílskeho krídelníka, ktorý po svojom presnom zásahu často začne so spoluhráčmi tancovať.

Real čaká v sobotu v La Lige mestské derby s Atléticom. Priaznivci rivala už v minulosti na Vinícia viackrát zaútočili.

Do najväčšieho extrému to dotiahli v januári pred vzájomným zápasom v osemfinále Copa del Rey. Z mosta pri Valdebebas, tréningovom centre Realu, vtedy niekto zavesil figurínu Vinícia aj s transparentom v červeno-bielej farbe s nápisom „Madrid neznáša Real“.

Tento incident začala vyšetrovať polícia ako možný „hate crime“ (zločin z nenávisti) a odsúdili ho oba kluby, La Liga aj španielska futbalová asociácia.

Nebol to však prvý problém Vinícia s Atléticom. V septembri naňho fanúšikovia rivala kričali z tribúny: „Vinícius, si opica“. Aj vtedy sa to vyšetrovalo, ale madridský prokurátor sa nakoniec rozhodol nepodať obžalobu. Našiel si zvláštny dôvod,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

La Liga

Liga majstrov

Ofsajd

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie