Denník N

Veľvyslanec Ondrejcsák: Spoločnosť, ktorá podľahne klamstvám, sa vzdá bez jediného výstrelu

Róbert Ondrejcsák. Foto N – Tomáš Benedikovič
Róbert Ondrejcsák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Naša vojenská, hospodárska aj politická podpora Ukrajiny je významná a Slovensku dáva väčšiu váhu, než by vyplývala z nášho hospodárskeho alebo demografického potenciálu, hovorí slovenský veľvyslanec v Londýne Róbert Ondrejcsák, ktorý v minulosti pôsobil aj ako štátny tajomník ministerstva obrany a bezpečnostný analytik.

Sankcie fungujú, ekonomika Ruska jednoducho nie je schopná konkurovať ich vplyvom, vraví Róbert Ondrejcsák, ktorý pokračuje v osvete o medzinárodnej bezpečnosti na Facebooku aj ako veľvyslanec. Putinov režim podľa neho nesiahne po jadrovej zbrani, pretože tým by prišiel o všetko – vojna sa však určite tak skoro neskončí.

Z rozhovoru sa dozviete:

  • čo je ideologickým základom ruskej agresie;
  • ako fungujú sankcie;
  • či má zmysel pokračovať v osvete na sociálnej sieti;
  • či sa dá diskutovať s fanúšikmi Putina.

Ruská vojna proti Ukrajine trvá už rok. Čomu sa môžeme poučiť z tejto situácie?

Vojna sa nezačala vo februári 2022, ale o osem rokov skôr, v roku 2014. Vtedy sa začala prvá fáza agresie, keď Rusi napadli a obsadili Krym, potom vojensky zasiahli na východnej Ukrajine, v oblasti Donbasu. Akokoľvek to popierali, regulárna ruská armáda bojovala na východnej Ukrajine od leta 2014.

Bolo veľmi ťažké uveriť, že táto vojna bude eskalovať do súčasnej extrémnej podoby, do totálneho ruského útoku na Ukrajinu. Hoci mnoho odborníkov upozorňovalo na riziká, veľmi málo ľudí si pripustilo, že Rusko spustí proti Ukrajine totálnu vojnu.

A ponaučenia?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie