Denník N

Chorvatovič, Pataj: Je dobrou správou, ako Biden ukradol Putinovi šou

Roman Pataj a Marek Chorvatovič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Roman Pataj a Marek Chorvatovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Európa zvládla prvý rok vojny na Ukrajine lepšie, ako sme čakali, vravia v podcaste V redakcii komentátor Roman Pataj a zástupca šéfredaktora Denníka N Marek Chorvatovič.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tento týždeň sme si pripomenuli prvé výročie ruskej invázie na Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin prišiel s dvojhodinovým prejavom o stave krajiny. Čo podstatné povedal?

Roman Pataj: To podstatné v prejave nezaznelo explicitne, ale je to informácia o tom, že Vladimir Putin chystá Rusko na dlhú vojnu. Nemáme teda byť priveľkí optimisti v očakávaní toho, kedy sa situácia upokojí. Ako som povedal, nepovedal to explicitne, ale každá časť prejavu pripravovala ruských obyvateľov na to, že vojna potrvá dlho a že je odhodlaný pokračovať napriek všetkému, čo sa mu nepodarilo.

Očakávali sme, že v prejave niečo povie, a nakoniec to nepovedal?

Pataj: Nepovedal všetko podstatné, ale ja osobne som čakal, že to ani nepovie. To by totiž musel priznať, že vojna sa nevyvíja spôsobom, aký predpokladal. Nevie sa presne, či pôvodne plánovali vojnu na tri či sedem dní, ale je jasné, že si mysleli, že bude veľmi krátka. No trvá už jeden rok.

O tom v prejave nezaznelo ani slovo. Vladimir Putin hovoril absolútne nepodstatné veci, ako miestne úrady po celom Rusku pracujú a pomáhajú obyvateľom, sľuboval Rusom, že zvýši investície do infraštruktúry… Vzhľadom na udalosti posledného roka absolútne nepodstatné veci.

Ako despota, ktorý vládne železnou rukou a očakával veľký úspech od invázie, by musel priznať, že zlyhal. Despotovia si také niečo nemôžu dovoliť, preto to podstatné nepovedal.

Čo ešte bolo na Putinovom prejave zaujímavé?

Marek Chorvatovič: Spomeniem formálnu stránku. Nám starším mohol jeho prejav pripomínať zjazdy komunistickej strany v 80. rokoch, keď sa všetko dialo na pokyn, všetci tlieskali a ten, kto rozprával, hovoril úplne mimo reality. V tomto sa to podobalo. A potom je tu druhá vec, na ktorú upozornila Petra Procházková, naša kolegyňa z českého Deníka N, ktorá sleduje ruskú politiku pozorne tridsať rokov.

Ona si všimla jeho odkaz ruským oligarchom, z ktorých si otvorene strieľal. Vravel im – vidíte, kúpili ste si drahé jachty na Azúrovom pobreží, ale Západ vám ich zhabal. Svojím spôsobom ich ponížil pred celým Ruskom a ukázal im, že je to stále on, kto je pánom v štáte. U nás sme oligarchiu, ktorá tu bola do roku 2018, vnímali tak, že stojí nad politickou reprezentáciou. V Rusku to funguje úplne inak.

Pataj: Vlastne si neustále protirečí. Aj vo svojom slávnom prejave tesne pred začiatkom invázie, aj veľakrát potom Putin povedal, že Ukrajina ako národ vlastne neexistuje. No zároveň v tohtotýždňovom prejave hovoril, že proti Ukrajincom nič nemá. Takýchto nekonzistentností bolo v jeho prejave tak veľa, že ma fascinuje, že si to jeho priaznivci nedokážu uvedomiť.

To nie je prekvapujúce, aj jeho vysvetlenia, prečo vojnu vedie, sa menia v čase. Od „demilitarizácie a denacifikácie“ prešiel k historickým nárokom na ukrajinské územia.

Pataj: Áno, ale keby si jeho fanúšikovia dali námahu a počúvali to, pomerne ľahko by to odhalili.

Chorvatovič: Tentoraz sa k tomu v jeho prejave pridal aj diabol, ktorého z Ukrajiny údajne vyháňajú. To je stredoveký termín, ktorý sa objavuje v 21. storočí.

Paralelne s Putinovým prejavom navštívil Ukrajinu americký prezident Joe Biden. V čom bola jeho cesta zásadná?

Chorvatovič: V termíne a mieste, kedy a kde sa udiala. Biden pricestoval do Kyjiva, nebol v hlbšom zázemí. To je obrovský symbol, ktorým dávajú Američania najavo, že Ukrajina je krajina, ktorú mienia ďalej podporovať a kam budú ďalej posielať zbrane, aby sa Ukrajinci mohli brániť. Je to gesto, ktorým Američania Putinovi ukázali, že sa mu vojna nepodarila a že oni mienia zotrvať v podpore Ukrajiny. To je najsilnejší odkaz. Je zrejmé, že Rusi nechcú vojnu ukončiť v dohľadnom čase, na čo Američania odpovedajú – okej, my sme tu ďalej s Ukrajincami.

Biden nenavštívil len Ukrajinu, ale aj Poľsko.

Chorvatovič: Áno, vo Varšave sa stretol s krajinami takzvanej Bukureštskej deviatky, kam patríme aj my. Stretol sa aj so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorá hovorí, že sme v najbezpečnejšej aliancii. To je najdôležitejší odkaz pre ľudí na Slovensku – v tejto chvíli, počas vojny, máme takéhoto spojenca.

Roman, ty píšeš pre Denník N spolu s kolegami Vývoj bojov. Ako sa môžu tieto politické udalosti výraznejšie premietnuť do situácie na fronte?

Pataj: Tak, že Vladimir Putin

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Hlas

Smer

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie