Denník N

Stíhaný župan Trnka zostáva na slobode. KDH ani Aliancia nežiadajú jeho odchod, na verdikt si počkajú aj niekoľko rokov

Župan Rastislav Trnka po rozhodnutí o nevzatí do väzby a jeho podporovatelia: predseda KDH Milan Majerský, predseda Šance a primátor Prešova František Oľha a líder Košickej strany Ladislav Lörinc. Foto – N a TASR
Župan Rastislav Trnka po rozhodnutí o nevzatí do väzby a jeho podporovatelia: predseda KDH Milan Majerský, predseda Šance a primátor Prešova František Oľha a líder Košickej strany Ladislav Lörinc. Foto – N a TASR

Aktualizované o 14.45 – Rastislava Trnku vlani vo voľbách podporili KDH, Aliancia či Šanca – aj napriek vyšetrovaniu jeho káuz a výsledkom štátnych kontrol. Názor nemenia ani teraz, keď ho zadržala NAKA a je vyšetrovaný na slobode.

Stíhaný košický župan Rastislav Trnka ostáva na slobode, Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu, že nemá ísť do väzby. Ďalej ho stíhajú.

Najvyšší súd však na rozdiel od špecializovaného vidí dôvody na to, aby župana Trnku vyšetrovali.

„Je evidentné, že toto verejné obstarávanie (na sypače – pozn. red.) bolo šité na mieru,“ konštatoval predseda senátu Peter Hatala. „Išlo vyslovene o kšeft na tieto štyri vozidlá,“ dodal Hatala.

Vo väzbe už viac než týždeň sedí jeho kamarát, košický podnikateľ Richard Reday. Redaya a Trnku zdržala NAKA v piatok 17. februára ráno. Na druhý deň ich obvinili z pokračovacieho zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní. Ide o dva tendre – na prechodové teplomery a tatrovky (sypače) na zimnú a letnú údržbu pre krajskú správu ciest. Reday je obvinený z oboch skutkov, Trnka iba v súvislosti so sypačmi.

Video: Stíhaný župan Trnka: Najvyšší súd ma upozornil, že sa príliš vyjadrujem

Politické strany nežiadajú jeho odchod

Trnkov odchod nežiadajú KDH, Aliancia a napríklad ani Šanca, ktoré ho podporovali v posledných voľbách vlani. Ich predstavitelia hovoria, že trestné stíhanie, ktoré sa začalo už pred voľbami, nevyhodnotili ako prekážku jeho podpory. A ani teraz ho nevyzvali na odchod – hoci ho trestne stíhajú.

Strany odpovedali ešte pred verdiktom Najvyššieho súdu, keď však už bolo jasné, že župana Trnku trestne stíhajú a boli známe dôvody vyšetrovania.

Predseda KDH a prešovský župan Milan Majerský odkazuje, že sa vyjadrí až po právoplatnom rozsudku – čo môže trvať roky.

Pri KDH ide pritom už o druhého stíhaného politika, ktorého podporili vo voľbách. Polícia ešte stále vyšetruje aj kandidáta na primátora Bratislavy Rudolfa Kusého, pri ktorom navyše vznikli pochybnosti aj o financovaní jeho kampane cez účet KDH.

Trnka trvá na tom, že sa nevzdá funkcie župana. Ak by odstúpil, musel by svoje kompetencie presunúť na niekoho zo svojich troch podpredsedov – a nasledovali by voľby župana.

Bez ohľadu na rozhodovanie o väzbe a pokračovanie trestného stíhania župana je dôvodov na vyvodzovanie politickej zodpovednosti veľa.

Zhromaždili ich kontrolné orgány, ktoré tendre preverovali, aj orgány činné v trestnom konaní, a poskytol ich taktiež samotný Trnka tým, ako o týchto obstarávaniach doposiaľ hovoril, ako o nich verejne klamal napriek nesporným faktom.

Zhrňme si tie dôvody.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne a župné voľby 2022

Košice

Rastislav Trnka

Slovensko

Teraz najčítanejšie