Denník N

Občan Výboh ich drží za golier

Miroslav Výboh. Foto N – Vladimír Šimíček
Miroslav Výboh. Foto N – Vladimír Šimíček

Predseda Hlasu opakovane popiera, že vzal úplatok z krabice od šampanského, lenže „vtip“ je v tom, že existuje možnosť, že občan Výboh môže odovzdanie úplatku potvrdiť.

Autor je bývalý poradca predsedu vlády

Vo voľbách i v kampani pred nimi by sa mali riešiť dôležité otázky verejného záujmu. Je takou otázkou napríklad zákaz klietkového chovu? Mohla by byť, ale nebude, hoci sa vinie krížom cez ekonomiku až k našej citlivosti k údelu chovaných zvierat. Mohla by to byť téma LGBTI+? V nej ide predsa o priznanie ľudských práv, ktoré sú napriek vzletným deklaráciám v našej ústave o rovnosti predstaviteľkám a predstaviteľom týchto menšín upierané; je to téma o väčšej tolerancii spoločnosti a slobode, oproti čomu stojí opozičný názor, že úplná emancipácia LGBTI je posunom k mravnému rozkladu.

Prečo to nemá byť (pred)volebná téma, vysvetlil na príklade registrovaných partnerstiev predseda Hlasu Peter Pellegrini v nedávnom rozhovore pre Nový čas. Na otázku, ako sa Hlas postaví k takémuto k návrhu, ak ho predloží SaS, odpovedal týmito slovami: „Slovensko v terajšej dobe, niekoľko mesiacov pred voľbami nie je pripravené na kultivovanú debatu o takejto téme a myslím si, že by bolo politickou chybou toto do parlamentu teraz, v týchto mesiacoch priniesť. Takéto veci sa musia začať postupne riešiť vtedy, keď je spoločnosť upokojená a keď sa o tom vedie dlhodobá diskusia, a keď aj nálady v spoločnosti dovoľujú takú diskusiu.“

S istou dávkou nadnesenia sa dá povedať, že podľa týchto kritérií vhodná doba na pokojnú diskusiu nastane na Slovensku medzi pol štvrtou a piatou ráno uprostred letných prázdnin v roku 2035. Ale berme to tak, že Peter Pellegrini nechce registrované partnerstvá do parlamentu pred voľbami preto, lebo nech sa na ne pozrie z akejkoľvek strany, vždy mu z toho vychádza dáky nepohodlný postoj. Tému LGBTI preto tiež škrtáme z volebného repertoáru, nech sa Igor Matovič snaží, ako vie.

A čo dôchodky? Blaho dôchodcu je predsa ústredným bodom politického snaženia každej politickej strany. Po tom, čo sa mimoriadna protiinflačná valorizácia presunula na obdobie, keď sa má rast cien zvoľniť, by si seniori zaslúžili nejaký ten mimoriadny príspevok. Aby pred voľbami nezabudli, že za svoje životné nivó nevďačia svojej pracovnej aktivite v minulosti, ale súčasným zvoleniachtivým politikom. Na tomto mieste stojí za pozornosť, ako šťavnato pri predkladaní návrhu na mimoriadnu valorizáciu z dielne Hlasu jeho poslanec Erik Tomáš vynadal druhej strane:

„Áno, je pravda, že od 1. januára sa dôchodky zvýšili o takmer 12 percent, v priemere o 61 eur. Vy nemáte tú hanbu, pán Matovič, pán Kollár, pán Kajniak sa chváliť tým, že vlastne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie