Denník N

Týždeň v zdraví: Súvisí cukor so vznikom cukrovky? Čo má robiť epileptik, keď prichádza záchvat? Môže zdravý spánok predĺžiť život?

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  •  či je nadmerný príjem cukru príčinou vzniku cukrovky;
  •  aké opatrenia by mal spraviť epileptik, keď pociťuje signály prichádzajúceho záchvatu;
  •  aký vzťah má kvalita spánku a dĺžka života.

Ako súvisí nadmerný príjem cukru so vznikom cukrovky?

Bez preháňania môžeme tvrdiť, že diabetes mellitus 2. typu je – ak dáme nabok genetické predispozície – choroba nezdravého životného štýlu. Znamená to však, že ak konzumujeme nadmerné množstvo cukru, zahrávame sa s osudom a pracujeme na tom, že budeme mať cukrovku?

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie trpí cukrovkou – chronickým metabolickým ochorením charakterizovaným najmä zvýšenou hladinou glukózy v krvi – okolo 422 miliónov ľudí. Cukrovke sa globálne pripisuje približne 1,5 milióna úmrtí ročne, počet prípadov cukrovky aj prevalencia globálne stúpa už desaťročia.

Počet evidovaných diabetikov rastie aj na Slovensku, na diabetes mellitus 1. a 2. typu sa lieči viac než 370 000 Slovákov a Sloveniek.

Ak cukrovku chápeme ako komplexný stav vyplývajúci z viacerých faktorov, nemôžeme tvrdiť, že jej príčinou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie