Denník N

Keď súperi vypadnú, on len začína skákať. Duplantis má 23, no len nedávno si trúfol na rozhovor vo švédčine

Foto – AP
Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

Armand Duplantis v sobotu na špeciálnom halovom atletickom mítingu vo francúzskom Clermond-Ferrande opäť prekonal vlastný svetový rekord v skoku o žrdi, keď preskočil latku vo výške 622 centimetrov.

Ide už o jeho šiesty svetový rekord, ktorý je ďalším potvrdením, že Duplantis je vo svojej disciplíne najlepším v histórii. A to má stále len 23 rokov.

Disciplínu, ktorej dlho dominoval legendárny ukrajinský žrdkár Sergej Bubka, dokázal Duplantis v rozpätí pár rokov posunúť na úplne novú úroveň. Kým Bubka sa dostal nad šesť metrov 22-krát v kariére, on v nedeľu zaznamenal už svoj jubilejný 60. takýto pokus.

Príbeh atléta s prezývkou Mondo je dôkazom, že ak sa u dieťaťa stretne talent, odborné vedenie a bezhraničné zanietenie, môže dokázať veľké veci.

Armand Duplantis bol od detstva predurčený na víťazstvá a svoje prvé svetové maximum prekonal už ako sedemročný. Ani jemu sa však v kariére nevyhli prehry a sklamania či boj o priazeň fanúšikov vo Švédsku, teda v krajine, ktorú reprezentuje. Dlho totiž nevedel hovoriť plynule po švédsky a na prvé rozhovory si trúfol až po víťaznej olympiáde v roku 2021.


„Keď deti vyrastajú, väčšinou majú za domom basketbalový kôš alebo futbalovú bránu. My sme mali na záhrade sektor na skok do výšky,“ hovorí Armand Duplantis v životopisnom dokumente Born to Fly (Zrodený pre lietanie), ktorý mapuje aj začiatok jeho kariéry.

Na jednom z videí sa malého chlapca rodičia pýtajú, ako sa volá a aká je jeho obľúbená aktivita. A hoci sotva zvládne zrozumiteľne vysloviť svoje meno, obľúbenú aktivitu pomenuje jednoznačne – „pole vault”, teda skok o žrdi.

S disciplínou, ktorá je v atletike technicky najnáročnejšia, sa Mondo prvýkrát zoznámil, keď mal tri roky, a vďaka prostrediu, v ktorom vyrastal, mal najlepšie možné podmienky na to, aby sa v nej zdokonaľoval.

Jeho americký otec Greg bol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie