Denník N

Ruský špión Garbár z Hlavných správ dostal za vyzvedačstvo a korupciu podmienku a peňažný trest 15-tisíc eur

Bohuš Garbár (vľavo) si strká do vrecka peniaze, ktoré mu dal Solomasov. Reprofoto - Denník N
Bohuš Garbár (vľavo) si strká do vrecka peniaze, ktoré mu dal Solomasov. Reprofoto – Denník N

Bohuš Garbár priznal, že Rusom sľúbil informácie aj o spolupráci Slovenska s Ukrajinou či NATO a aj o tom, čo podniká SIS proti Rusom.

Spolupracovník dezinformačného webu Hlavné správy Bohuš Garbár, ktorého video usvedčilo zo špionáže v prospech Ruska, dostal trojročný podmienečný trest s odkladom na tri roky, peňažný trest 15-tisíc eur a trest prepadnutia majetku v hodnote tisíc eur.

Špecializovaný trestný súd schválil dohodu o vine a treste, Garbár sa priznal. Súd mu ešte prikázal, že sa musí zúčastňovať na pojednávaniach v prípadoch podplácania.

Za vyzvedačstvo a prijímanie úplatku mu pritom hrozilo až 13 rokov väzenia.

Pri výške trestu zrejme zohralo úlohu aj to, že Garbár sa sám stará o svoju chorú matku.

Garbárovým advokátom je Ján Čarnogurský, bývalý predseda vlády, ktorý je dnes súčasťou dezinformačnej scény a organizuje akcie na podporu Ruska.

Prípad Garbára bol súčasťou väčšieho špionážneho škandálu. NAKA vlani na jar zadržala aj vojenského plukovníka Pavla Bučku, ktorý pracoval pre ministerstvo obrany, a aj bývalého príslušníka SIS. Škandál vypukol necelý mesiac po ruskej invázii na Ukrajinu.

Dôkaz na videu: Moskva rozhodla, že budeš taký lovec

Video, na ktorom ho zverboval vojenský pridelenec ruskej ambasády Sergej Solomasov, zverejnil vlani v marci ako prvý Denník N. Garbár sa zaviazal spolupracovať s ruskou rozviedkou za peniaze.

Plukovník Solomasov vytiahol z vrecka peniaze a dal ich Garbárovi. „Povedal som v Moskve, že si taký dobrý chlapec, že máš veľa kamarátov – taká slovenská mafia, a Moskva rozhodla, že budeš taký lovec,“ povedal ruský tajný Garbárovi. Dal mu 500 eur a ďalších 500 eur „pre kamaráta“.

Vysvetlil mu jeho úlohu: mal vytypovať dve kategórie ľudí – tých, ktorí by za peniaze spolupracovali s Ruskom, a takých, ktorých by odporučil „uloviť“ Solomasovovi.

Video: Ako ruský plukovník verboval spolupracovníka Hlavných správ (English video here)

Čo priznal Garbár: Sľúbil som riadiť sieť agentov

Bohuš Garbár sa priznal, že prijal ponuku Ruska, aby riadil svojich agentov a hľadal ďalších.

Sľúbil Rusom vyhľadávať citlivé informácie a utajované skutočnosti o slovenských bezpečnostných a spravodajských službách a o spolupráci Slovenska s EÚ, NATO a s Ukrajinou. Mal zisťovať aj informácie o kontrašpionážnej činnosti SIS smerom k Rusom a mal skúšať aj získať „technický komunikačný prostriedok používaný sledovacími útvarmi SIS“.

Priznal, že 17. októbra 2021 sa znovu stretol so Solomasovom a odovzdal mu USB kľúč s informáciami.

Prokurátor Ján Hrivnák nechcel odpovedať na otázku, či Garbár svedčí proti ďalším ľuďom.

Čo sa Rusi dozvedeli od príslušníka tajnej služby?

Okrem Garbára, ktorý mal byť „lovcom“, je dôležité aj to, čo všetko mohli Rusi zistiť cez svoju sieť špiónov – napríklad aj od príslušníka Slovenskej informačnej služby.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Ruskí špióni

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie