Denník N

Polícia za éry Fica čudne preverovala Kollárovu veľkú hotovosť pre Sme rodina

Boris Kollár počas tlačovej besedy v roku 2015, na ktorej oznámil vznik hnutia Sme rodina. Foto N - Tomáš Benedikovič
Boris Kollár počas tlačovej besedy v roku 2015, na ktorej oznámil vznik hnutia Sme rodina. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý policajt NAKA Marián Kučerka, známy z viacerých korupčných káuz, na sklonku vládnutia Smeru preveroval Borisa Kollára pre vysokú hotovosť, s ktorou prišiel do banky, a skončila na účte Sme rodina. Podrobnosti o pôvode Kollárových peňazí zisťoval na káve s Vladimírom Pčolinským.

Polícia v minulosti preverovala, odkiaľ mal predseda Sme rodina Boris Kollár desaťtisíce eur, s ktorými prišiel do banky a ktoré potom zo svojho účtu previedol na stranícky účet. Politikovou veľkou hotovosťou sa polícia zaoberala krátko pred parlamentnými voľbami v roku 2020, keď ešte vládol Smer so SNS a s Mostom-Híd. Sme rodina bola v opozícii.

Prehovoril o tom bývalý šéf Slovenskej informačnej služby a Kollárov kamarát Vladimír Pčolinský v relácii Startitup Na stope, keď dostal otázku, ako sa zoznámil s bývalým policajtom z finančnej polície NAKA Mariánom Kučerkom. Práve on Kollárovu hotovosť preveroval.

Dnes obaja – Kučerka aj Pčolinský – sú v iných prípadoch stíhaní pre podozrenia z korupcie.

Pred pár dňami rezonovalo, keď Kollárovi poslanci v parlamente zablokovali vládnu novelu, ktorá by obmedzila dobu kešu. Predseda parlamentu Kollár dokonca ohlásil, že chce právo na hotovosť dostať do ústavy.

O tom, že sa polícia zaoberala priveľkou hotovosťou predsedu Sme rodina, sa doposiaľ verejne nevedelo. Kollár si podľa Pčolinského vložil peniaze na svoj účet a odtiaľ ich previedol na transparentný účet Sme rodina, z ktorého strana platila volebnú kampaň.

Pčolinský v tejto súvislosti spomínal v Startitupe vklad vo výške 40-tisíc eur. Denníku N neskôr povedal, že išlo o 40-tisíc alebo 30-tisíc eur, ktoré Kollár daroval strane.

Ako Kollár vydokladoval polícii

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Sme rodina

Vladimír Pčolinský

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie