Denník N

Rado Baťo: Za žalostný stav dnešnej politiky sú zodpovední ľudia ako Radičová, Kiska a Truban

Rado Baťo. Foto N - Tomáš Hrivňák
Rado Baťo. Foto N – Tomáš Hrivňák

Pellegrini aspoň berie vládnutie vážne, neviem si predstaviť horšieho premiéra, ako bol Igor Matovič či Eduard Heger, vraví podpredseda Dobrej voľby Rado Baťo.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Rado Baťo (45) je bývalý novinár, šéfredaktor Trendu. Pôsobil ako hovorca premiérky Ivety Radičovej, poradca prezidenta Andreja Kisku, bol v kampaňovom štábe koalície PS/Spolu, dnes je podpredsedom Dobrej voľby. Vyšla mu kniha Hrobári slovenskej politiky. V rozhovore sa dočítate:

  • či sa opisom detailov zo zákulisia politiky v novej knihe nevyradil zo spolupráce do budúcnosti;
  • prečo považuje za hrobárov slovenskej politiky Ivetu Radičovú či Andreja Kisku;
  • prečo podľa neho v politike nestačí byť len dobrým človekom s dobrými úmyslami;
  • čo bolo jeho najhorším zážitkom s Andrejom Kiskom v paláci;
  • či už Dobrá voľba rokuje s Hlasom o predvolebnej spolupráci.

Nedávno vám vyšla kniha s názvom Hrobári slovenskej politiky, kde – čo možno z názvu nevyplýva – píšete o ľuďoch, pre ktorých ste pracovali. Ako by ste krátko zhrnuli, o čom je?

Mottom knihy je, že v politike nestačí byť dobrým človekom, ak vám chýba politický cieľ a vôľa naplniť ho a ak nie ste ochotný podriadiť sa pravidlám politickej práce, ktoré platia bez ohľadu na to, na ktorej strane stojíte.

Hlavnými hrdinami knihy sú Iveta Radičová, Andrej Kiska a líder koalície PS/Spolu Michal Truban. Pre všetkých ste pracovali, i keď pre Trubana nepriamo – ako politický poradca predsedu Spolu Miroslava Beblavého ste boli vo volebnom štábe koalície PS/Spolu. Už si niekto z nich vašu knihu prečítal?

Ak áno, tak sa mi nepriznali. Neviem, či si ju prečítali.

Video: Rado Baťo: Pellegrini aspoň berie vládnutie vážne
autori: Martina Koník, Dušan Mikušovič

Predpokladám, že z viacerých epizód v knihe, ale ani z vášho hodnotenia nebudú nadšení. Začnem Ivetou Radičovou, ktorej ste robili hovorcu. V úvode kapitoly o pani Radičovej spomínate historku, ako už na poste premiérky chcela zabrániť búraniu bratislavského PKO tak, že telefonovala ministrovi obrany, aby na miesto poslal armádu. Ako sa to odohralo?

Myslím, že sme práve skončili samit v Bruseli. Bol to jeden z množstva krízových samitov eurozóny, ktoré sa týkali riešenia dlhovej krízy. Prečítali sme si správu, že investor začína búranie PKO. Nastala vypätá situácia, počas ktorej sa premiérka najskôr snažila zohnať ministra vnútra, potom ministra obrany a zubami-nechtami zabrániť tomu, aby sa búranie začalo. Malo to aj pokračovanie.

Hneď po návrate z Bruselu sme rovno z letiska utekali do PKO, tam sa premiérka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Dobrá voľba

Hlas

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie