Denník N

Najdrsnejšie väzenie na svete? Aktivisti kritizujú, ako Salvádor bojuje proti gangom

Píše Maham Javaidová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Tisíce zadržaných v piatok previezli do nového väzenského tábora v Salvádore, čo vyvolalo reakcie niektorých obhajcov ľudských práv.

Tí upozornili na to, že teatrálne otváranie väzenia, ktoré je možno najväčšie na svete, prišlo krátko po tom, ako americkí federálni právnici obvinili predstaviteľov salvádorskej vlády z rokovaní o dohodách s vodcami zločineckých gangov.

Prezident Salvádora Nayib Bukele strávil víkend zdieľaním obrázkov väzňov presúvaných do tábora. Bežia na nich zohnutí, bosí a oblečení len v bielych šortkách. Vo videu hrá zlovestná hudba a počuť zvuky reťazí.

„Už nie sú takí strašidelní, však?“ spýtal sa Bukele na Twitteri. Dodal, že zločinci prestanú šíriť strach, keď prídu o ochranu „skorumpovaných politikov a medzinárodných organizácií, ktoré ich financujú a bránia“.

Symbol „šialenej bezpečnostnej politiky“

Bukele minulý rok vyhlásil, že do väzenského tábora môžu umiestniť až 40-tisíc väzňov. Oficiálne sa nazýva Centrum pre obmedzenie terorizmu a otvorili ho minulý mesiac. Salvádorský boj proti zločinu však čelil obvineniam z nezákonného zatýkania a zneužívania polície.

„Toto nové obrovské väzenie je symbolom Bukeleho šialenej bezpečnostnej politiky,“ povedal pre Washington Post Juan Pappier, zástupca regionálneho riaditeľa organizácie Human Rights Watch.

Pappier povedal, že Bukeleho načasovanie presunu zadržaných do tábora bolo podozrivé. Prišlo po tom, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Latinská Amerika

Svet

Teraz najčítanejšie