Denník N

Ráno s NHL: Čakali desaťročie, kým sa prejaví ako draftová jednotka. Nugent-Hopkins môže ísť príkladom, tvrdí tréner Oilers

Nugent-Hopkins (vľavo) v súboji s Owenom Tippettom z Philadelphie. Foto - TASR/AP
Nugent-Hopkins (vľavo) v súboji s Owenom Tippettom z Philadelphie. Foto – TASR/AP

Dobré ráno,

Edmonton Oilers si v rokoch 2010 až 2015 mohli až štyrikrát vyberať na drafte ako prví. Dlhý čas to ale vyzeralo, že kanadský tím bude mať očakávaný úžitok iba z jedného spomedzi týchto hráčov.

Connor McDavid sa presadil v NHL prakticky okamžite a v súčasnosti mu patrí status jedného z najlepších hráčov planéty. Taylor Hall ani Nail Jakupov už za Oilers nehrajú.

Vedeniu sa však vyplatila trpezlivosť pri Ryanovi Nugentovi-Hopkinsovi – ten začína napĺňať očakávania po vyše 10 sezónach v profilige. V 64 zápasoch získal 78 bodov (30 + 48) a za celú sezónu by sa mohol dostať na 100 bodov.

V noci hral zo Slovákov len Tomáš Tatar, ktorý nebodoval.

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa každý deň venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania.


Každý dozrieva svojím vlastným tempom

Edmonton Oilers je tím, ktorému v súčasnosti patria asi dvaja najlepší centri celej súťaže; dostať sa na čelo klubového bodovania je pri McDavidovi s Leon Draisaitlom prakticky nemožné. McDavid to má rozbehnuté na dosiahnutie fenomenálnej hranice 150 kanadských bodov a nemecký útočník na 120.

Na dosiahnutie tímového úspechu výkony tejto dvojice zatiaľ nestačili. V sezóne 2022/23 síce ešte Edmonton nemá účasť v play-off istú, ale pokiaľ sa nič vážne nestane, tak by im ujsť nemala. Odkedy však Oilers pravidelne postupujú do play-off (2019/20), nikdy nemali v rebríčku hráčskej produktivity v prvej dvadsiatke viac než dvoch hráčov.

Túto sezónu tam však majú až štyroch, dve najväčšie hviezdy totiž dopĺňa Zach Hyman na 19. a Ryan Nugent-Hopkins dokonca na 9. mieste. Práve draftová jednotka z roku 2011 urobila mimoriadny skok, keďže minulý rok aj vinou vynechania viacerých zápasov skončila až v druhej stovke.

„Má veľkú chuť víťaziť. Ľudia si ho pre našich iných hráčov všímajú menej, no vo vnútri tímu si ho veľmi ceníme,“ prezradil pre The Athletic tréner Oilers Jay Woodcroft.

46-ročný Kanaďan však tiež podotkol inú dôležitú vlastnosť tohto hráča. Podľa neho sa totiž Nugent-Hopkins nezlepšil len vďaka už spomínaným hviezdam, ktoré má okolo seba.

„Dokáže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Ráno s NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie