Denník N

Jej deti sa „hrali“ na odrezávanie hláv. Ako dôkazy proti žene obvinenej z terorizmu použili aj fotky rodiny

Kolóna bojovníkov ISIS v Sýrii. Foto - AP
Kolóna bojovníkov ISIS v Sýrii. Foto – AP

„Skutok, pre ktorý bolo začaté trestné stíhanie, bol spáchaný, má znaky trestného činu, sú dôvody na podozrenie, že tento skutok spáchala obvinená,“ konštatuje v uznesení o vzatí obvinenej do väzby sudca Peter Pulman zo Špecializovaného trestného súdu.

Bola len poslušnou manželkou, ako presviedča vyšetrovateľov, alebo Renáta vedome podporovala príslušníka Islamského štátu – svojho manžela? Odpoveď na túto otázku zatiaľ nie je známa, hoci práve tá rozhodne, či mladá žena skončí na dlhé roky, prípadne až na doživotie vo väzení.

Renáta je na Slovensku zhruba dva týždne. Z Iraku, kde posledné štyri roky bola aj s deťmi v zajateckom tábore, ju previezol vládny špeciál. Na palube boli aj jej šestnásťročný syn a desaťročná dcéra. Pri návrate im hovorila, že tu budú žiť skromne v starom dome s jej rodičmi, čo je lepšie, ako žiť v stane.

Hneď po prílete ju zadržala a obvinila Národná kriminálna agentúra (NAKA). Okrem podpory terorizmu – Islamského štátu, je obvinená aj z ohrozovania mravnej výchovy svojich detí.

Sudca pre prípravné konanie Peter Pulman zo Špecializovaného trestného súdu rozhodol o jej vzatí do väzby, a to z obáv, že by utiekla, ale aj z obavy z možného pokračovania v trestnej činnosti.

Rozhodnutie nie je právoplatné. Prokurátor aj obvinená voči nemu podali sťažnosť, hoci ona si nechala trojdňovú lehotu na rozmyslenie. Rozhodovať bude ešte Najvyšší súd.

O prípade sa veľa nevie. Z uznesenia o vzatí obvinenej do väzby, ktoré má Denník N k dispozícii, vyplýva, že sudca Pulman neuveril obrane obvinenej, že len nasledovala svojho manžela, o ktorom nevedela, že je príslušníkom ISIS.

Získané dôkazy a informácie podľa neho preukazujú, že skutok sa stal tak, ako je opísaný v uznesení o obvinení ženy.

„Skutok, pre ktorý bolo začaté trestné stíhanie, bol spáchaný, má znaky trestného činu, sú dôvody na podozrenie, že tento skutok spáchala obvinená,“ skonštatoval Pulman na základe spisu.

Z Egypta do Sýrie. Za manželom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie