Denník N

Polícia už má podozrivého z vyhrážok moderátorke Jančkárovej, prešetruje aj útoky na prezidentku

Policajný prezident Štefan Hamran a riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko. Foto - N
Policajný prezident Štefan Hamran a riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko. Foto – N

Minister spravodlivosti Viliam Karas avizuje, že zvýšenú ochranu novinárov obsiahne novela Trestného zákona ako podnecovanie v súvislosti s profesiou. Dotkne sa to aj ďalších profesií, napríklad zdravotníkov.

Polícia už vyšetruje konkrétneho podozrivého z vyhrážok moderátorke RTVS Marte Jančkárovej. Na mimoriadnom výbore pre kultúru a médiá k verbálnym atakom voči novinárom a k ich ochrane to povedal policajný prezident Štefan Hamran.

O koho ide, nie je jasné, prezradil len to, že s ním polícia bude robiť vyšetrovacie úkony a že prípad vyšetruje ako nebezpečné vyhrážanie. Policajný prezident zároveň povedal, že poškodenou je aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Všetkými útokmi na novinárov sa podľa Hamrana momentálne zaoberá polícia na úrovni policajného prezídia a Národnej kriminálnej agentúry. Avizuje, že polícia začne na regionálnej úrovni vytvárať vlastné štruktúry, ktoré by boli kontaktným bodom pre investigatívnych novinárov.

Policajný prezident vyzval novinárov, aby vyhrážky polícii nahlasovali, keďže tak podľa prieskumu Investigatívneho centra Jána Kuciaka robia len v každom desiatom prípade.

Novinári dostanú ochranu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie