Denník N

Oleksandra Hordon o debate na TA3: Keď som videla pohŕdavý úsmev Andreja Danka, prešla ma tréma

Oleksandra Hordon. Foto N - Tomáš Hrivňák
Oleksandra Hordon. Foto N – Tomáš Hrivňák

debate TA3 k výročiu vojny proti Ukrajine bola jediná žena a zároveň najmladšia z diskutujúcich. Jej traja názoroví oponenti – Eduard Chmelár, Andrej Danko a Jozef Banáš – sa snažili presvedčiť, že hoci je Oleksandra Hordon Ukrajinka, ukrajinské dejiny ovládajú lepšie ako ona.

Často sa ani nedostala k slovu, lebo ju ostatní prekričali. „V skutočnosti je to často tak, že keď zvyšuješ hlas, počúvajú ťa ešte menej, ako keď sa snažíš povedať svoj názor kultivovaným spôsobom,“ vysvetľuje Oleksandra.

V rozhovore hovorí o tom, či oľutovala účasť v debate, aké ohlasy mala po jej skončení a kto z diskutujúcich sa jej ospravedlnil. Opisuje tiež, ako prišla na Slovensko, ako vojna zasiahla život jej rodiny v Odese a prečo dala Bratislave prednosť pred talianskou Padovou.

Ako na vás v televízii TA3 prišli?

Minulý rok som pár mesiacov pracovala v TA3 ako jedna z moderátoriek ukrajinských správ. Oslovili ma tuším tretí deň od začiatku vojny. Keď mi volali, myslela som si, že potrebujú skôr niečo prekladať, ale ukázalo sa, že ma chceli mať aj na obrazovke. Bola to pre mňa zaujímavá skúsenosť a hlavne som cítila, že týmto spôsobom môžem aj pomôcť ľuďom z Ukrajiny.

Lenže potom som na niekoľko mesiacov odišla zo Slovenska, takže naša spolupráca sa skončila. Posledné mesiace som žila v Taliansku, na Slovensko som sa vrátila len pred týždňom. Už pred návratom sa mi ozval bývalý kolega z TA3 a spýtal sa, či by som nešla do diskusie k výročiu vojny. Povedala som áno. Bolo to asi tri týždne pred vysielaním. Vtedy som nevedela, kto budú ďalší hostia. Samozrejme, vedela som, že budem mať oponentov, ktorých názory budú odlišné od mojich, teda budú proti vojenskej pomoci Ukrajine. No netušila som, kto presne to bude a že ich názory budú natoľko absurdné a otvorene proruské.

Kedy ste sa dozvedeli, že to budú práve Andrej Danko, Eduard Chmelár a Jozef Banáš? 

Dva dni pred vysielaním. Vtedy už bolo neskoro to odmietnuť. A úprimne povedané, až tak dôkladne som ešte nevedela, akú majú povesť. Pred samotnou debatou som si urobila rešerš a vtedy som už začala trochu váhať, ale nepripadalo mi seriózne to krátko pred vysielaním zrušiť.

Prečo ste začali váhať?

Mala som hlavne obavy, či ma vôbec budú brať vážne. Keď sa pozrieme na všetkých pozvaných hostí, bola som z nich nielen najmladšia, ale navyše aj jediná žena. Myslela som si, že ma buď nebudú počúvať, alebo ma ani nenechajú dokončiť vetu.

A naozaj ma potom stále prerušovali, skákali do reči mne, ale aj ostatným diskutujúcim (Ondrej Dostál a Martin Poliačik – pozn. red.). Nemyslela som si, že dostanem v relácii veľký priestor, ale aj ten, ktorý som mohla mať, som nakoniec nedostala – pre správanie názorových oponentov. Mala som pripravené aj dáta a ďalšie argumenty, ale nemala som šancu sa k tomu dostať.

Nevykoľajilo vás to?

Nie. Je pravda, že pred vysielaním som mala veľkú trému. Keď sa odrátavali sekundy pred živým vysielaním,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie